O combinaţie şucară de platane şi muzică ţigănească
- Măd ălina Piloff
- 20 decembrie 2011, 23:21
O formaţie atipică a surprins lumea întreagă atunci când manelele erau încă la modă în România; în străinătate nu ieşise decât "Dragostea din Tei", iar ei cântau gypsy electronic.
Despre Shukar Collective s-a făcut şi un documentar HBO, care a apărut în vara anului 2010 şi care a căpătat foarte repede o popularitate chiar mai mare decât formaţia în sine. Realizatorii foloseau atunci cuvântul fenomen pentru ceea ce au pornit membrii trupei. Cei trei ursari din varianta iniţială, Tamango, Clasic şi Napoleon, au fost descoperiţi de fapt de Artan de la Partizan. "El i-a văzut la Lăptăria lui Enache. «Eu am încercat să lucrez cu ei, dar a fost foarte greu. Nu vor asta, nu vor asta, dar sunt geniali »", i-a spus el lui DJ Vasile. Între timp, cei de la Shukar au mai micşorat ritmul de lucru. DJ Vasile şi Dan Handrabur cântă acum cu DJ Rolf şi cu alţi doi lăutari. Unul este Sorinel, care i-a acompaniat şi pe al doilea album pe care l-au realizat. Al doilea este fiul său, Marius, care are doar 22 de ani.
"Schimbările au adus un plus de vigoare", consideră Dan Handrabur. Trupa, în această variantă, se pregăteşte să lanseze noi materiale. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2h0Id-1SyxI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Cântă din instinct Muzica trupei se naşte şi din această combinaţie mai ciudată de oameni, dar şi din instinct. Lăutarii mai încurcă versurile, iar piesele sunt interpretate de multe ori diferit. După un timp, ajung la o formulă mai mult sau mai puţin fixă, impusă de DJ. Fuziunea asta puţin exotică a atras. La început erau mai cunoscuţi în străinătate decât în ţară. "Nu era muzica ţigănească care se mai auzise. Era o fuziune nouă, părea, cel puţin, încântător, nu ştiu dacă era", spune Dan. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/zzqpNARC0sE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>