Surpiză de proporţii - clădirea de patrimoniu care s-a făcut scrum...a fost declasată la cererea proprietarului | FOTO & VIDEO

Surpiză de proporţii -  clădirea de patrimoniu care s-a făcut scrum...a fost declasată la cererea proprietarului | FOTO & VIDEO

Pavilionul Băilor minerale din Băile Olăneşti clădire de patrimoniu a ars ca o torţă noaptea trecută. Mai bine de şapte ore pompierii au aruncat apă din opt autospeciale pentru a stânge flăcările înalte de zeci de metri.

UPDATE:   O comise anchetează cauzele incendiului de la Pavilionul băilor minerale din staţiunea Băile Olăneşti  clădire veche care a ars ca o torţă  noaptea trecută. Pompieri, politişti dar si reprezentanti unei companii de asigurari  sunt la fata locului,  evaluează pagubele şi înceracă să stabilească exact cauza incendiului. "Scurt circuit sau foc pus intenţionat,  sunt cele două ipoteze pe care mergem în acest moment" a declarat Octavina Fulger, purtătorul de cuvânt al Inspectoratulului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Deşi autorităţile locale au declarat iniţal că imobilul distrus face parte din patrimoniul national, ancheta a  scos la iveală faptul pavilonul băilor minerale a fost declasat din categoria monumentelor istorice printr-o hotărare judecătoreasca  după un proces lung între proprietar şi  Directia de Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea. "Personal m-am luptat ca această bijuterie de clădire să rămână în patrimoiu naţional însă nu a fost chip. Judecătorii au decis declasarea. Regret terbil că a ars" a declarat Florin Epure , Directia de Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea Vestea ca imobilul afost declasat din categoria monumentelor de tip B a suprins autorităţile locale. "Eu ştiam că face parte din patrimoiul  naţional, am spus-o de mai multe ori din momnetul în care a luat foc. Habar nu am avut că a fost scoasă din listă. Când a început ancheta am aflat cum stau lucurile", a declarat Sorin Vasilache , primar Băile Olăneşti.

Caldirea ar fi urmat să intre in reabilitare pe  un proiect al Agenţiei de Dezvoltare Sud Vest Oltenia. Peste noapte a existat riscul ca structura din lemn să se reaprindă Focul a fost greu de stăvilit din cauza vântului care s-a intensificat pe parcursul intervenţiei. "Peste noapte, mai multe echipaje au supravegheat zona, existând pericolul ca structura din lemn să se reaprindă", a declarat Octavian Fulger, purtător de cuvânt ISU Vâlcea

Imobilul a fost distrus în proportie de 70% şi greu de spus dacă se mai poate recupera ceva. Incendiul a izbucnit în jurul 18.00 şi a fost observat de către un localnic care a sunat la pompieri. "Pompierii au venit după o jumătate de oră, nu îmi explic de ce, au sediul la doi paşi de locul incendiului", susţine Iuliana, o localnică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Martorii spun că flăcările au ajuns rapid la acoperiş, care fiind construit din lemn, a ars o torţă.  

Pompierii au intervenit iniţial cu trei autospeciale de la ISU Băile Olăneşti, apoi, depăşiti de situaţie, au chemat în sprijin alte cinci autospeciale de la ISU Râmnicu Vâlcea.

Sute de turisti aflaţi în staţiunea s-au oprit să vadă dezastrul. Nostalgicii care au apucat să facă tratamente balneare în pavilion au început să plângă. "Veneam aici în tinereţe, era raiul pe pământ. Acum s-a ales praful şi pulberea. E ceva putred la mijloc", spune unul dintre.

Clădirea băilor minerale era dezafectată de câţiva ani şi aparţine Mariei Tudor, din Rm Valcea, femeie de afaceri din Top 300. Aceasta deţine mare  parte din staţiunea Băile Olăneşti, inclusiv izvoarele minerale pe care le-a închis şi vinde apa cu 7 lei litrul, spre nemulţumirea turiştilor. Localnicii susţin că focul a fost pus intenionat pentru că proprietarul dorea demolarea pavilionului, însă nu ar fi obţinut niciodată un aviz favorabil deoarece era o clădire de patrimoniu, construită în anii 1800. "Focul a fost pus intentionat, aici se doreşte să se construiască un hotel. Şi cum nu a primit autorizaţie de demolare i-a pus foc. Aşa se scapă de clădirile incomode.  Firma de asigurări ar trebui să verfice atent acest caz", susţine localnicul Cătălin M.

Primarul localităţii, Sorin Vasilache, susţine că nu are cunoştiinţă de vreo cerere de demolare din partea proprietarului.

Pompierii, politiştii dar si compania de asigurari urmează să evalueze pagubele şi să stabilească exact cauza incendiului.