Cercetătorii au studiat timp de mulţi ani cum comunică delfinii între ei. Astfel, s-a constatat că aceste animale folosesc în comunicare aproximativ 14 mii de semnale. Potrivit studiilor specialiştilor, în convorbirile lor zilnice oamenii folosesc o mie de cuvinte. Un singur semnal al delfinilor cuprinde mai multe semnificaţii decât un sunet sau un cuvânt.
Fiecare delfin scoate un sunet aparte, care îl caracterizează doar pe el. Unii dintre  oamenii de ştiinţă care au studiat creierul acestor mamifere marine au caracterizat societatea delfinilor drept o civilizaţie paralelă cu cea umană. Mai ales mărimea şi “constructia” creierului delfinului i-a surprins pe cercetători. Potrivit înregistrărilor realizate cu MRI  (Magnetic rezonance imagining), sistemul nervos al delfinului este de o construcţie perfectă, părând chiar mai dezvoltat decât cel al omului.

Cu uşurinţă

În prezent se cunosc aproximativ 70 de specii de delfini, diferite ca formă şi dimensiuni, număr de dinţi, culoare, prezenţa înotătoarei dorsale, formele mai des întâlnite fiind delfinul comun (Delphinus Delphis), delfinul mare (Tursiops Truncatus) şi marsuinul (Phocaena Phocaena), specii răspândite şi în Marea Neagră, dar în număr tot mai mic. Delfinii aud foarte bine, de la sunetele obişnuite, cu frecvenţe mici, până la sunete cu frecvenţe foarte înalte. Auzul fin al delfinilor se explică prin aceea că ei sesizează undele sonore nu numai cu organul lor acustic, dar şi cu tot corpul, mai cu seamă cu pielea de pe cap.

Ei sunt, totodată, neîtrecuţi înotători şi scufundători, depăşind cu uşurinţă viteza de 35-50 km/oră (Orcinus Orca), iar delfinii mari realizează adevărate performanţe: salturi de până la 5-6 m înălţime şi aproape 10 m lungime. De remarcat şi faptul că delfinii dresaţi pot coborî în adâncuri până la 300 de metri şi chiar mai mult. Auzul fin al delfinilor se explica prin aceea, ca ei sesizeaza undele sonore nu numai cu organul lor acustic, dar si cu tot corpul, mai cu seama cu pielea de pe cap. Se numără printre cele mai inteligente animale, unele specii având raportul dintre masa creierului şi masa corpului la fel cu cel al oamenilor.

 

Te-ar putea interesa și: