Ultima chitară la care a cântat Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana, înainte să se sinucidă, a devenit și cea mai scumpă chitară din lume. Instrumentul a fost cumpărat la licitație pentru fabuloasa sumă de șase milioane de dolari!

Este vorba despre chitara elctro-acustică Martin D-18E, produsă în 1959, și care a fost vândută în cadrul licitației „Music Icons”, organizată în weekend-ul trecut de Julien’s Auctions. Conform casei de licitaţii din Beverly Hills, suma de 6 milioane de dolari reprezintă „un nou record pentru o chitară”.


Blestemul muzicii grunge. Marii artiști ai genului care ne-au părăsit prea devreme


Concertul „MTV Unplugged” al trupei Nirvana a avut loc în anul 1993, la New York, și este considerat drept cea mai reprezentativă performanţă a trupei grunge Nirvana. Acest concert a fost susținut de trupa Nirvana cu doar cinci luni înainte ca solistul Kurt Cobain să-și pună capăt zilelor, în aprilie 1994.

Kurt Cobain a lipit pe gâtul chitării un flyer cu albumul “Feel the Darkness” al formaţiei punk americane Poison Idea. Nirvana s-a aflat în turneu alături de această formaţie în 1992.

Recordul mondial pentru un astfel de instrument vândut la licitaţie fusese stabilit în iunie 2019, când chitara neagră Fender Stratocaster a lui David Gilmour, chitaristul trupei Pink Floyd, s-a vândut cu 3,9 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York.

Anul trecut, bluza vintage de culoare verde-oliv pe care a purtat-o Cobain în cadrul aceluiaşi concert eveniment din 1993 s-a vândut pentru suma record de 334.000 de dolari.


Cazul lui Ozzy Osbourne din 1984, mit sau realitate? O dilemă printre „greii” rock-ului


Toate obiectele din cadrul licitaţiei provin de la colaboratori ai lui kurt Cobain sau de la cunoştinţe de familie, a mai precizat casa Julien’s Auctions.

„800 de articole scoase la licitaţie şi, desigur, vedetele sunt două chitare: cea a lui Kurt Cobain, de la concertul “MTV Unplugged” şi cea a lui Prince, “Blue Angel”, chitara lui favorită. (…)

Nu doar chitare, avem seturi uimitoare de tobe. Avem trei piane, al lui Liberace, pianul alb al lui Johnny Cash. Mai avem bijuterii purtate de Elvis Presley şi mobilier din casa în care a locuit la Beverly Hills”, a declarat Martin Nolan, co-proprietar al casei de licitații.