O carte DEVASTATOARE: America și Occidentul, IMPOTENTE în fața AXEI Rusia-China

O carte DEVASTATOARE: America și Occidentul, IMPOTENTE în fața AXEI Rusia-China

Recent apăruta „Axa Rusia - China. Noul război rece și criza de autoritate a Americii” de Douglas E. Schoen și Melik Kaylan este o carte tulburătoare. Ea face o radiografie necruțătoare a reacției anemice a Statelor Unite și a Occidentului față de „Frăția” Rusia - China care amenință întreaga ordine mondială. Iată un scurt fragment:

A fost o scenă dramatică, aproape hipnotică. O gardă de onoare rusă în poziție de drepți, fanfara cânta un marș în timp ce avionul rula pe pista aeroportului Vnukovo din Moscova.

Milioane de ruși se uitau la televizoare sau pe computere, părea că fiecare reporter și cameraman din țară se înghesuia, într-o atmosferă care amintea de sosirea Beatles-ilor pe aeroportul Idelwild (sau JFK din New York - n.r.)

În sfârșit, iată: Xi Jinping, noul președinte chinez, coboară pentru prima dată pe pământul Rusiei.

Și partea senzațională nu s-a încheiat: milioanele de ruși au continuat să urmărească transmisia live, cu Xi Jinping mergând direct la Marele Palat al Kremlinului, unde, pentru prima oară în istorie, cavaleria rusească a salutat un demnitar oaspete. Au privit întâmpinarea călduroasă pe care Vladimir Putin i-a făcut-o lui Xi.

Au privit ținuta elegantă și calmă a fermecătoarei soții a lui Xi, o renumită cântăreață și actriță. Evenimentul a fost reflectat de televiziuni aproape ca o nuntă regală. Și din multe puncte de vedere, chiar asta a fost. Fastul reflecta realitatea: China și Rusia au devenit foarte apropiate una de alta.

Vladimir Putin a declarat:

„Relațiile ruso-chineze sunt un factor crucial pentru relațiile internaționale. Comerțul nostru crește, ambele țări sunt implicate în proiecte umanitare uriașe, toate acestea servesc intereselor popoarelor chinez și rus.”

„Faptul că voi vizita Rusia, vecina și prietena noastră, la scurt timp după ce am devenit președinte este o dovadă a marii importanțe pe care China o acordă relațiilor cu Rusia”, a declarat Xi jurnaliștilor chinezi înainte de începerea vizitei. „Ambele părți au avut o coordonare strategică strânsă pe scena internațională.” Putin a fost de acord: „Partenerul strategic dintre noi este de o mar importanță pentru ambele părți, dar și la nivel global”.

Parteneriatul ruso-chinez, a adăugat Putin, este „caracterizat de un înalt grad de încredere mutuală, respect pentru interesele fiecărei părți, sprijin în proiectele vitale”, iar relațiile sunt „cele mai bune din toată istoria de secole”. Xi a vorbit despre cele două națiuni ca despre prieteni apropiați care se tratează una pe alta „cu sufletul deschis”. Ba chiar și-a exprimat dragostea pentru literatura și cultura rusă.

Ce se întâmplă aici?

Rusia și China, vecini care s-au suspectat de veacuri, și tovarăși comuniști antagoniști în timpul Războiului Rece, au devenit atât de apropiate datorită unei confluențe a intereselor geostrategice, politice și economice. Este evident că un parteneriat fără precedent se dezvoltă.

Lumea asistă la oficializarea și întărirea unei noi alianțe istorice - o axă Rusia - China care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite în zorii acestui nou secol.

Unii, asemenea ziaristului Joshua Kurlantzik, văd în cooperarea dintre Rusia și China un simptom al unui declin global al democrației, care pierde teren în întreaga lume în favoarea autocrației. Dar semnificațiile alianței Rusia - China sunt chiar mai importante de atât.

Rusia și China cooperează acum la un nivel fără precedent - politic, economic, militar - iar cooperarea lor, aproape fără excepție, are ramificații anti-americane și anti-occidentale. Rusia, China și un grup de alte state caută să submineze puterea Americii, să detroneze America din poziția de lider al lumii, și să instaureze o nouă ordine mondială anti-Occidentală.

Și atât Rusia în Estul și Centrul Europei, cât și China în Asia, devin din ce în ce mai agresive și mai sigure pe sine, chiar hegemonice, în absența unei replici coerente a Statelor Unite - cu administrația Obama cedând poziția strategică în Asia.

Cel mai evident exemplu al impotenței Americii este reanexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014 și aparent inexorabila pregătire pentru noi revendicări de teritorii din Ucraina. Aici ca și în alte părți, Rusia, cu sprijinul discret dar clar al Chinei, nu a cedat în fața cacealmalei Americane (și Occidentale), iar consecințele pentru ea nu au fost dramatice.

În concluzie, avem un nou Război Rece în desfășurare, cu vechii noștri adversari reintrați în joc, cu mult mai puternici decât au fost în ultimele decenii, și cu o Americă confuză și ezitantă, așa cum nu a mai fost de la Jimmy Carter încoace

Ne puteți urmări și pe Google News