O boală virală ucide felinele de pe „insula pisicilor” din Cipru
- Maria Dima
- 12 iulie 2023, 07:52
Bebe, o pisicuță roșcată în vârstă de șase luni, suferă de o tulpină de coronavirus felin care face ravagii în rândul populației de pisici din Cipru, țară cunoscută drept „insula pisicilor”.
Virusul, care nu se poate transmite la om, s-a răspândit rapid în Cipru în ultimele luni și este foarte contagios în rândul pisicilor. Apărătorii animalelor spun că numărul pisicilor care mor din cauza bolii este semnificativ mai mare decât cele 107 cazuri de peritonită infecțioasă la feline (PIF) raportate oficial de Ministerul Agriculturii în partea de sud a insulei.
Experții spun că populația de pisici de pe insulă este egală sau chiar depășește populația umană de puțin peste un milion de persoane. În partea de sud, Ayiomamitis estimează că o treime dintre pisici au sucombat virusului. Pisicile cu PIF au simptome care includ febră, umflături abdominale, slăbiciune și, uneori, chiar agresivitate.
Legenda insulei
Ciprioții au o istorie lungă și împletită cu prietenii lor blănoși. Legenda spune că o împărăteasă romană, Elena, a adus pentru prima dată pisici în Cipru pentru a scăpa de șerpii veninoși în urmă cu aproximativ 1.700 de ani.
Cu toate acestea, dovezile arheologice ale domesticirii pisicilor pe insulă datează mai mult decât oriunde altundeva în lume - de acum 9.500 de ani, în satul neolitic Shillourokambos, unde au fost găsite rămășițele unei pisici și ale unui om îngropate în mod deliberat împreună. Această legătură dintre felină și om a continuat de-a lungul mileniilor, lăsând iubitori de animale precum Ayiomamitis să aibă grijă astăzi de pisicile de pe insulă.
Pentru a limita răspândirea bolii, au fost luate în considerare două opțiuni de tratament. Una dintre ele este molnupiravirul, o pastilă anti-Covid, despre care oficialii spun că nu ar putea fi autorizată pentru utilizarea pe animale în Cipru. O altă pastilă antivirală, GS-441524, similară din punct de vedere chimic cu remdesivir, tratamentul Covid-19, este aprobată pentru utilizarea pe animale în Marea Britanie și pentru importul în Cipru, cu restricții. Cu toate acestea, costul său, cuprins între 3.000 și 7.000 de euro (aproximativ 3.300-7.700 de dolari) pe pisică, este prohibitiv, iar în Cipru nu există aprovizionare.
Vasiliki Mani, în vârstă de 38 de ani, membră a mai multor organizații pentru protecția animalelor, cere o soluție rapidă. În ianuarie, ea a cheltuit 3.600 de euro pentru a trata două pisici vagaboande care aveau PIF. Dacă PIF continuă să se răspândească, Mani a deplâns faptul că Cipru va deveni „insula pisicilor moarte”. Sursa: insiderpaper.com