O boală extrem de gravă care vă poate omorî câinele de companie. Tot ce trebuie să știți despre babesioză
- Emma Cristescu
- 15 mai 2023, 08:12
Veterinarii au explicat cât de periculoasă este babesioza la câini și care sunt șansele ca aceștia să se facă bine. Ei au mai dezvăluit și care sunt cele mai grave forme ale bolii.
Babesioza este o boală extrem de periculoasă, mai ales dacă nu este tratată la timp. Ea este transmisă prin mușcătura de căpușă. Unele căpușe au un parazit numit Babesia (de aici numele bolii de babesioză). Veterinarii au declarat că maidanezii au o imunitate mai bună și că animalele de companie trebuie vaccinate împotriva căpușelor pentru a nu se confrunta cu probleme.
Primăvara și toamna sunt temperaturi favorabile căpușelor, iar cei care au animale de companie trebuie să fie atenți atunci când ies în parcuri sau păduri. Babesia se incubează in 7-14 zile de la mușcătura de căpușă, uneori perioada se poate prelungi până la 21 de zile.
Simptomele babesiozei sunt: febră, icter (colorarea în galben a pielii și mucoaselor), hemoglobinurie (adică urină colorată în roșu). Tratamentul este unul intensiv și necesită internarea animalului. Înainte de a începe tratamentul pentru babesioză trebuie făcute în mod obligatoriu analize de sânge pentru a ști cât de mare este infestația cu babesii.
Alte boli cu care se pot confrunta câinii
Căpușele pot transmite și alte boli la câini, la fel de grave ca babesioza: borelioza la câini sau boala Lyme (Borelioza la câini este o boală extrem de gravă, din fericire pentru ea exista vaccin), anaplasmoza, ehrlichioza.
În primele faze, cea mai importantă este eliminarea parazitului. Aceasta se face prin injecții, de către medicul veterinar, după ce diagnosticul a fost pus. Este recomandat tratamentul cu antibiotice, dar schema completă de tratament diferă foarte mult în funcție de specificul bolii și al animalului. Medicul va decide și dacă este nevoie de tratament de hidratare, de pildă, de transfuzii de sânge, hrănirea prin perfuzie, de suplimente întăritoare sau de alte terapii.
Medicii recomandă efectuarea periodică a testelor de screening, pentru a depista babesioza cât mai repede, și deparazitarea constantă a animalului, mai exact primăvara și toamna, potrivit coolvet.