Evenimentul Zilei > Social > O boală care loveşte una din trei femei, depistată prin radiografii dentare
O boală care loveşte una din trei femei, depistată prin radiografii dentare

O boală care loveşte una din trei femei, depistată prin radiografii dentare

Stomatologii de la Universitatea din Manchester sunt pionierii unei tehnologii numite Osteodent care detectează persoanele predispuse la osteoporoză şi implicit la facturi care le pot pune în pericol viaţa cu mult înainte ca boală să apară.

Osteoporoza, care afectează una din trei femei de pe glob, reduce densitatea oaselor şi le face mai vulnerabile la fracturi. Cecetătorii au analizat peste 5,000 radiografii dentare ale unor pacienţi cu vârste între 15 şi 94 de ani. La femei, nicio schimbare nu a fost identificată în densitatea oaselor pâna la 42 de ani, vârstă după care diminuarea densităţii s-a accelerat.
Comparând razele X ale altor părţi ale corpului s-a descoperit că pierderea densităţii din oasele maxilare era identică cu pierderea densităţii din alte oase. Specialiştii au pus la punct un soft care poate detecta riscul de osteoporoză pe baza radiografiilor dinţilor.
„Dentiştii sunt singurii aflaţi în poziţia de a procura un asemenea serviciu întrucât pacienţii merg la control regulat şi sunt supuşi în mod cotidian razelor X”, afirmă Hugh Devil, profesor de stomatologie cosmetică şi restaurativă la Universitatea din Manchester şi co-dezvoltător al noii tehnici. „Un Software precum Osteodent ar putea salva vieţi, iar un diagnostic pus în faza incipientă a bolii şi tratamentul, inclusiv terapia preventivă, pot scăpa serviciile naţionale de sănătate de cheltuieli de multe milioane de lire”, a mai declarat el.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: