Evenimentul Zilei > Actualitate > O bătrânică de 80 de ani a învins Trezoreria americană! Ea a câștigat zece din cele mai scumpe monede din lume
O bătrânică de 80 de ani a învins Trezoreria americană! Ea a câștigat zece din cele mai scumpe monede din lume

O bătrânică de 80 de ani a învins Trezoreria americană! Ea a câștigat zece din cele mai scumpe monede din lume

O curte de apel din Statele Unite a dat câștig de cauză unei familii care revendica dreptul de proprietate asupra a zece monede din aur „Vultur dublu 1933” a căror valoare este estimată la peste 80 milioane de dolari.

Partea adversă în acest proces care durează peste zece ani, Trezoreria americană, susținea că cele zece piese „vultur dublu”, cu valoare de 20 de dolari fiecare, ar fi fost furate de la Imprimeria națională americană din Philadelphia în anilor 30.

În 2003, Joan Langbord, fiica unui bijutier din Philadelphia, a declarat că a găsit 10 monede Double Eagle 1933 în depozitul bancar al tatălui ei, după moartea acestuia. Ea susţinea că tatăl ei ar fi putut să le achiziţioneze pe cale legală, probabil prin intermediul unui troc cu rebuturi din aur.  Joan Langbord, acum în vârstă de peste 80 de ani, şi fiul ei, Roy, au anunţat Imprimeria naţională americană în legătură cu această descoperire şi i-au rugat pe oficialii americani să autentifice monedele. Experţii au confirmat faptul că cele 10 monede erau autentice şi apoi le-au confiscat.

Atunci, David Lebryk, directorul Imprimeriei naţionale americane, anunța că zece monede rare, care nu au fost puse niciodată în circulaţie, au fost sustrase din clădirea Imprimeriei într-o manieră ilicită, la mijlocul anilor 1930, precizând că monedele au fost "recuperate".

În februarie 2012, o instanță decidea că monedele aparţin guvernului american şi că nu vor fi returnate familiei Langbord. Acum, Curtea de apel a dat câștig de cauză familiei Langbord pe motiv că autoritățile nu au reclamat monedele, în 2004, în cele 90 de zile prevăzute de lege.

În 2002, casa Sotheby's şi compania numismatică Stack's au vândut la licitaţie o monedă Double Eagle 1933, care îi aparținuse în trecut Regelui Farouk al Egiptului, pentru suma de 7,6 milioane de dolari – cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o monedă.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: