Evenimentul Zilei > Actualitate > O banală carie îți poate distruge viața! Despre ce boală groaznică este vorba
O banală carie îți poate distruge viața! Despre ce boală groaznică este vorba

O banală carie îți poate distruge viața! Despre ce boală groaznică este vorba

Un studiu publicat în jurnalul Science Signaling arată că o bacterie care provoacă apariţia cariilor ar putea favoriza, de asemenea, răspândirea cancerului de colon la alte organe. Este vorba despre Fusobacterium nucleatum, o bacterie care călătoreşte prin fluxul sangvin către alte organe ale corpului, provocând infecţii şi permiţând celulelor canceroase să migreze sau să se metastazeze.

Cercetarea fost condusă de o echipă de cercetători de la Virginia Tech University (SUA). „Infecţiile orale care cauzează inflamaţia gingiilor au fost raportate ca factori de risc pentru infecţii sistemice, boli cardiovasculare, rezultate nedorite ale sarcinii, diabet, cancer şi boala Alzheimer″, a declarat Daniel J. Slade, coautor al studiului.

Mai departe, el a subliniat cât de important este pentru oameni menținerea igienei orale: „Oamenii pot evita infecţiile prin menţinerea unei bune sănătăţi orale, ceea ce, la rândul său, ar putea ţine sub control nivelurile de Fusobacterium nucleatum din placa dentară.

Tratarea infecţiilor care duc la apariţia cariilor dentare este o măsură de prevenţie deosebit de importantă pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în fluxul sangvin.″

Conform estimărilor American Cancer Society, peste 100.000 de americani au fost diagnosticaţi cu cancer de colon în 2020. Peste 90% dintre decesele asociate acestei boli au fost cauzate de „tumori non-primare sau de zone care au metastazat în altă parte a corpului″.

Descoperirea americanilor poate contribui la crearea unor tratamente

Folosind culturi de celule canceroase, cercetătorul citat și colegii săi au descoperit că bacteriile aderă şi pătrund în celulele bolnave din colon. Din această cauză, celulele canceroase eliberează două proteine – IL-8 şi CXCL1 – care ajută sistemul imunitar uman să lupte împotriva infecţiilor.

Mai departe, aceste proteine trimit semnale către celulele canceroase, celulele imunitare şi diferite alte tipuri de celule care înconjoară o tumoare, determinându-le să se dezvolte şi să se răspândească.

foto: pxhere.com

Descoperirea oamenilor de știință din SUA este foarte importantă pentru că identificarea rolului jucat de Fusobacterium nucleatum în răspândirea cancerului de colon ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapii medicamentoase pentru cancerul la colon.

Drept urmare, noile tratamente ar putea avea ca scop blocarea secreţiei de celule imunitare IL-8 şi CXCL1 pentru a combate metastaza cancerului.

Atenție la antibiotice. Pot distruge bacteriile bune

Cercetătorii au luat în calcul și scenariul conform căruia antibioticele concepute pentru a elimina bacteria ar putea perturba acest proces. Totuși, există riscul ca ele să vizeze şi aşa-numitele bacterii bune din gură şi tractul digestiv, care ajută organismul să proceseze alimentele.

„Numeroase medicamente sunt analizate în studii clinice pentru blocarea receptorilor umani care răspund la IL-8 şi CXCL1, iar acestea ar putea combate modul în care bacteriile accelerează cancerul.

În plus, există posibilitatea dezvoltării unor noi molecule care ar putea bloca aderarea bacteriei la gazda umană, întrerupându-se astfel aceste procese″, a declarat Daniel J. Slade.