O altă vizită la un restaurant din Covasna, Sfântul Gheorghe. SURPRIZĂ TOTALĂ!

O altă vizită la un restaurant din Covasna, Sfântul Gheorghe. SURPRIZĂ TOTALĂ!

În toiul scandalului de la Odorheiu Secuiesc, unde angajata unui hypermarket a refuzat să servească un bărbat care i-a comandat mâncare în limba română, o jurnalistă DCNews a publicat propria sa experiență la un restaurant din Covasna.

Jurnalista afirmă cu tărie că nu maghiarii ne fură țara, pentru că o angajată de la o celebră companie nu i-a dat mici unui tânăr hotărât să demaște cât de răi sunt locuitorii din Ținutul Secuiesc.

 

La Sfântul Gheorghe, Covasna, aflată în vizită la români 100%, ziarista a făcut ”testul pâinea”. Ea a scris în articolul dcnews.ro.

 

”Am vrut să merg la un magazin de acolo să cer pâine în limba română. Apoi mi-am dat seama că dacă nu voi fi agresivă cu vânzătorul, voi primi și pâinea, iar filmare "teribilă, îngrozitoare, șocantă" nu voi avea. Așa că am renunțat să arăt eu "cât de răi sunt ungurii", deși știam că un astfel de filmuleț va rupe traficul pe site.

 

Am mers totuși să mănânc ceva într-un restaurant din oraș, alături de alți patru români... desigur pentru "apărare". După ce abia am găsit o masă (și asta nu pentru că eram din altă parte a României, chiar de la Buzău, ci pentru că era foarte aglomerat într-o banală zi de marți), am fost servită ireproșabil de un ungur care vorbea corect românește, mai românește decât mulți români, am mâncat cele mai bune Crispy chicken cu sos, iar ospătarul venea din zece în zece minute să ne întrebe "dacă este totul ok" și ne zâmbea. Dar din păcate nu l-am filmat. Ar fi fost culmea să filmez un maghiar cum se comportă frumos, normal, cu ai lui clienți. Și oricum nu ar fi interesat pe nimeni pentru că știm din start că... "ungurii sunt răi", "vor să ne ia țara" și ne fac să ne simțim "străini în țara MEA!" și alte clișee. Singurul șoc pe care l-am avut când am intrat în restaurant a fost că nu se auzea o boabă de Limba română, dar cu toate acestea, nu mi-a dat nimeni în cap auzindu-mă vorbind. Evident, nu s-a auzit o boabă de Limba română până când a venit ospătarul să ne ia comanda.

 

Mai departe, lăsând micii și Crispy chicken cu sos deoparte, am stat de vorbă cu prietenii mei din Sfântu Gheorghe - o familie cu o fată de clasa a VII-a. Soția trăiește acolo de când se știe, iar soțul ei de vreo 15 ani. Mi-au zis că într-adevăr mai sunt vânzătoare pe care dacă le saluți cu "Bună ziua" îți răspund în maghiară, dar te servesc pentru că evident înțeleg că vrei pâine sau orice alt produs. Adică războiul se încheie după primul salut (și oricum nu se întâmplă în toate magazinele), nu omoară nimeni pe nimeni.

 

Mi-au spus că în Sfântu Gheorghe există războiul steagurilor când vine Ziua Națională și fiecare poartă ce vrea în piept, flutură fix ce steag vrea și mai scapă câte o înjurătură, dar ce să vezi nu doar ungurii, ci și românii. Omul despre care vă vorbesc a pus o întrebare la care ar trebui să ne gândim cu toții: "cine să vină să investească la noi dacă ne batem în steaguri? Cine să investească într-o zonă de potențial conflict? Ați văzut Brașovul? Brașovul este ca o floare". Și fata lor de 14 ani, care învață într-o școală unde există două părți - unguri și români - mi-a spus că îi pare rău că nu se poate împrieteni cu ale ei colege, de la grupele maghiare, pentru că s-ar înțelge prin semne. Și mi-a mai spus ceva: elevii - unguri sau români - merg la ceilalți și mai dau câte un picior în ușă, dovadă că mai sunt și părinți care își învață copiii să urască încă de când sunt mici. Dar sunt cazuri izolate și nu dau cu piciorul doar maghiarii, ci și copiii români.

 

Să ne întoarcem puțin și la cazul de la Kaufland cu micii. S-a dovedit că înregistrarea avea câteva aspecte pe care vloggerul nostru vânjos le-a omis. Le-ați aflat sau dacă nu, le puteți găsi AICI. "Milițianul" a primit ce a căutat - scandal. Nimeni nu a zis că este normal ce s-a întâmplat, dar de aici până la a generaliza și a spune că te simți străin în țara ta sau "afară, Kaufland din România!" este cale lungă. La fel de lungă se pare că este și drumul către politețe. Normal, este mult mai ușor să torni gaz peste foc și apoi să te bucuri în mediul tău online.

 

Radu Banciu a spus că dacă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu se întâmpla un episod de felul celui cu micii, "cu tunurile de apă în scotea pe toți. După o fază de genul acesta, Odorheiul Secuiesc nu mai avea populație de etnie maghiară. Se duceau tancurile de la Târgu Mureș". În logica asta, atunci și mie mi se pare normal să fim numiți de străini hoți, violatori etc atunci când vreun român, doi, trei fură, violează sau dă în cap cuiva prin Franța, Italia, Spania. Dar parcă totuși nu mi-ar plăcea să vină nimeni cu tunurile de apă în România pentru că Ion din deal a furat la un moment dat în nu știu ce țară.

 

Așa că înainte să mai alimentăm războiul dintre unguri și români poate ne gândim la soluții, nu la înjurături și filmări făcute pe ascuns după ce îi punem pe maghiari să ne facă să ne simțim străini în România pentru niște mici... Și să nu uităm totuși momentul în care vloggerul a dat publicității înregistrarea: pe 31 august, chiar de Ziua Limbii Române.

 

Cât despre titlul articolul "Am fost la Sfântu Gheorghe. Ce ȘOC am avut în restaurant când am cerut mâncare", mă refer la șocul că nu toți maghiarii sunt răi. Peste tot există probleme, dar să ne gândim împreună la soluții, de orice nație suntem, pentru că tot în România trăim”, a conchis ziarista Anca Murgoci.

Ne puteți urmări și pe Google News