La începutul acestei săptămâni credincioșii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului. Până pe 25 decembrie, Biserica interzice consumul alimentelor de origine animală, iar credincioșii trebuie să treacă pe o dietă bazată doar pe legume fructe și alte preparate de origine vegetală. O astfel de alimentație ar putea fi o problemă pentru cei care nu sunt obișnuiți, astfel că este nevoie de un regim echilibrat care să nu pună probleme sănătății.
Carmen Brumă prezintă cinci reguli de urmat menite să-i ajute pe cei care țin post în această perioadă să aibă o dietă echilibrată care să nu le pună probleme de sănătate. Într-o postare intitulată chiar „Cinci reguli pentru o alimentație sănătoasă în post”, Carmen Brumă își prezintă recomandările celor interesați de un astfel de subiect. Ea începe cu legumele, pe care le împarte în mai multe categorii și care trebuie consumate în funcție de aportul de substanțe nutritive pe care le aduce organismului
„Legumele sunt alimentele de bază în alimentaţia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principală. Atenţie însă, termenul «legume» este larg şi cuprinde trei categorii:
Legume cu conţinut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderaţie, adică 3-4 linguri (de produs finit) cu vârf la o masă şi evitate la cină.
Legume cu un conţinut mediu de amidon 5-7% sau rădăcinoase (morcov, sfeclă, gulie, ceapă)
Legume cu un conţinut redus de amidon (sub 5%), adică verdeturi, conopidă, dovlecei, ardei gras, roşii”, a scris Carmen Brumă, conform Doctorul Zilei.
Fructele trebuie consumate mai rar
Conform celei de-a doua recomandări, fructele trebuie consumate mai rar decât legumele deoarece fac parte din categoria deserturilor. În al treilea rând, Carmen Brumă atrage atenșia asupra necesarului de proteine vegetale, mult mai sărace calitativ.
„Din cauză că proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calităţii celor animale, ele trebuie combinate cu atenţie. Asociaţi proteinele de origine vegetală, astfel încât să aveţi tot spectrul de aminoacizi esenţiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esenţiali, combinaţi la aceeaşi masă legume şi cereale, cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuşcuş cu năut sau linte”, a mai arătat Carmen Brumă.
Ce alimente trebuie evitate
În schimb, a atras atenția Carmen Brumă, o serie de produse trebuie excluse din dieta de post, chiar dacă sunt de origine vegetală.
„4. Evitaţi sau chiar excludeţi în post următoarele produse:
– mezeluri de post
– pate de post
– şniţele, chiftele de post
– covrigei, sticksuri, merdenele, prăjituri de post
– cartofi prăjiţi, chipsuri
– maioneză, sosuri de post
– supă (instant) la plic”, a mai spus Carmen Brumă.
Cea de-a cincea recomandare pe care a formulat-0 se referă la absorbția fierului din surse vegetale în organism, mult mai greoaie.
„5. Pentru o mai bună absorbţie a fierului din sursele vegetale (care este fier non hemic şi nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animală – legume cu frunze verzi, fasole, linte) adăugaţi o sursă de vitamina C (lămâie, suc de lămâie, grepfruit)”, a scris Carmen Brumă, pe pagina de Facebook, conform Doctorul Zilei.