Conferința privind viitorul Europei, lansată de curând de liderii UE, a provocat prima reacție. O nouă alianță a eurocepticilor din țările nordice solicită guvernelor țărilor lor să „oprească” planurile Bruxelles-ului pentru o mai mare putere a UE în detrimentul statelor componente.
Deputați europeni din Suedia, Danemarca și Finlanda s-au unit împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a aliaților acesteia, Emmanuel Macron și Angela Merkel. Europarlamentarii amintoți cer guvernelor țărilor lor să oprească o integrare și o mai mare în blocul eurpean.
Alianța Nordică se opune Imperiului European
Europarlamentarul Democraților Suedezi, Charlie Weimers, împreună cu colegii săi Peter Kofod (Partidul Popular Danez), și Laura Huhtasaari, ( Partidul Adevăraților Finlandez, îi îndeamnă pe oameni să lupte împotriva creării așa-numitelor Statele Unite ale Europei.
Într-o scrisoare deschisă către guvernele și cetățenii țărilor lor, publicată în cotidianul suedez Dagens Industri, cei trei afirmat că guvernele țărilor lor „știu că cetățenii din țările lor nu vor să sporească în continuare puterea UE”.
Luptând împotriva planurilor șefilor UE de a promova o și mai mare integrare prin Conferința privind viitorul Europei, cei trei europarlamentari au declarat că Stefan Löfven, Mette Fredriksen și Sanna Marin știu că această conferință va fi o trambulină pentru o agendă federalistă, deși Bruxelles-ul o prezintă drept o oportunitate de a asculta cererile cetățenilor europeni de rând.
Precedentele istorice ne pun pe gânduri
„Există o precedent istoric al acestei „Conferințe despre viitorul Europei. Acum douăzeci de ani a fost lansată Convenția privind viitorul Uniunii Europene, care acea rolul de a face UE mai democratică, mai transparentă și mai eficientă.
Fostul președinte Giscard d'Estaing a prezidat convenția și, fără a consulta reprezentanții țărilor europene, a prezentat un proiect de constituție pentru Europa care a îngropat toate tratatele UE. Această constituție a fost respinsă în referendumuri, dar a revenit într-o altă formă ca Tratatul de la Lisabona.
Și aceasta a fost respinsă la un referendum în Irlanda, dar după ce s-au făcut promisiuni politice, irlandezii au votat din nou și transferul puterii a fost un fapt.” „Candidați de top comuni la alegerile UE și liste electorale comune la alegerile UE pentru partide de la nivelul UE sunt, de asemenea, pe lista de dorințe. Astfel de alegeri supranaționale reduce legătura dintre partidele și cetățenii statelor membre și vor fi utilizate pentru a legitima transferuri de putere suplimentare către Bruxelles”.
Vor un stat supranațional ca să salveze euro
Euroscepticii nordici au atacat direct aceste planuri, în spatele cărora s-ar afla Franța și Germania. „Țările euro, și în special Franța și Germania, vor să crească supranaționalismul pentru a salva euro. Dacă vrem să oprim acest lucru, trebuie să clarificăm elitei UE că nu există sprijin în regiunea nordică pentru un stat UE mai puternic. " Publicând scrisoarea lor pe Twitter, cei trei eurosceptici au somat guvernele țărilor lor să blocheze aceste planuri,
"Țările nordice nu doresc Statele Unite ale Europei. Când UE își începe Viitoarea Conferință ca să implementeze următorul transfer de putere, guvernele nordice trebuie să spună stop.
Conferința a fost lansată pe 9 mai, Ziua Europei, la Strasbourg și va dura aproximativ un an. Vorbind la deschiderea lucrărilor, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Trebuie să ne asigurăm că nu este un exercițiu de politică intelectuală sau un compromis politic închis.
„Ar trebui să fim sinceri că conferința nu este un panaceu sau o soluție la toate problemele. Și trebuie să ascultăm toate vocile - fie ele critice sau complementare - și să ne asigurăm că urmărim în mod corespunzător tot ceea ce este convenit”, scrie Daily Mail.