O afacere bănoasă: producător de carne de melc. Exporturile românești au totalizat 50 milioane lei

România este un producător de carne de melc care exportă în valoare de 50 de milioane de lei. Deși sunt considerate o delicatesă, românii nu se dau în vânt după aceste produse culinare.

România este un producător important de carne de melc, o delicatesă prea puțin apreciată de români.

Patru firme din județele Hunedoara, Tulcea, Mureș și Sibiu produc carne de melc de 50 de milioane de lei. Aceasta merge la export dat fiind că românii nu sunt consumatori. Cele patru firme sunt cele mai importante de pe piață, conform Alephnews. Este posibil să existe și alte societăți care se ocupă de astfel de afaceri, însă au o cotă foarte mică. Practic, ele nu contează foarte mult pe piața de profil.

Cel mai mare producător de carne de melc

Cel mai mare producător din România își desfășoară activitatea în județul Hunedoara. Este vorba de o companie deținută și administrată de patroni francezi. Aceasta a derulat afaceri de 31,7 milioane de lei și lucrează cu 138 de muncitori.

Firma este cel mai mare exportator din România și livrează toată producția în Franța. De altfel, francezii și germanii sunt cei mai mari consumatori de astfel de produse. Deși în alte țări este considerată o delicatesă, carnea de melc nu este un produs culinar gustat de consumatorii români.

Despre carnea de melc

Potrivit cunoscătorilor, carnea de melc are un conținut mare de proteine și un conținut mic de glucide şi lipide. Aceasta nu are colesterol şi e sănătoasă. Cochilia melcilor este folosită, la rândul său, la realizarea anumitor specialități culinare. Astfel se pot găti melci umpluți.

Mucilagiile de melc sunt folosite în industria cosmetică. Acestea sunt utilizate la preparea unor crème de față foarte scumpe și apreciate.

Primul producător de carne de melc

Creșterea melcilor este o ramură a zootehniei numită Helicicultură și este cunoscută de pe vremea romanilor. De altfel, aceștia au fost mari consumatori de melci, pe care îi consumau pentru efectele vindecătoare.

Carnea de melc, susțin cei care se ocupă de producție și procesare, poate fi obținută din două surse. Pe de-o parte melcii pot fi colectați direct din natură sau, mai simplu, pot fi crescuți în ferme speciale. În ferme, melcii sunt hrăniți cu floarea soarelui, dovlecel, rapiță, lucernă, trifoi roșu, dar și făină de porumb.

Melcilor le place foarte mult umezeala, astfel că pe ploaie, aceștia, spun crescătorii, mănâncă în permanență.