Nutriționiști: „După post, nu dați iama în mâncare”

Nutriționiști: „După post, nu dați iama în mâncare”

Nu e sărbătoare românească fără ca la camerele de gardă ale spitalelor să nu ajungă petrecăreți care fie că au „sărit calul” cu alcoolul, fie au mâncat până n-au mai putut

Teoretic, „postul este o stare mentală, un exercițiu de echilibru emoțional, de stări, atitudini, reacții”, spune medicul specialist în nutriție și nutrigenomică Florin Uioan Bălănică.

Din păcate, însă, în practică, românii numai de echilibru nu dau dovadă. După ce în post se îndoapă cu zacuști și cartofi fierți sau prăjiți, în prima zi de Paște o dă pe produse pe bază de carne și ouă din belșug. Drept urmare, „sunt pline camerele de garda ale spitalelor de urgență de mâncăi”, spune specialistul.

Statistic dovedit, sute de români ajung anual de la masa de Paști direct la camera de gardă. Unii, pentru că beau prea mult vin ghiurghiuliu, alții pentru că au dat iama în fripturi, salate de boeuf, ouă fierte, drob, cozonaci și pască până ce nu se mai pot mișca și-i lovește, în cel mai fericit caz, indigestia.

Porții moderate și nu totul dintr-un foc

Nutriționistul spune că e foarte ușor să eviți problemele de sănătate dacă practici moderația. Cel mai bine e să încerci să nu mănânci tot și din toate la o singură masă și să nu exagerezi cu alcoolul. Apoi, trebuie să fii atent și la mărimea porțiilor, pentru că „ochiometric” e foarte ușor să te înșeli asupra caloriilor bucatelor din farfurie.

Dieteticianul Paula Norris arată, pe pagina ei de Instagram, cât de ușor e să dublezi numărul caloriilor. E suficient spre exemplu, să mănânci 5 bucățele de pui fiert în loc de 4 și să pui în farfurie încă două linguri de orez cu legume, ca suma caloriilor să se dubleze instant.

Un alt exemplu, e să pui în plus de două ori mai mult cașcaval ras și încă două linguri de paste cu carne. Adaosul nu pare mult, dar contează extraordinar chiar și atunci când e vorba de alimente considerate a fi „sănătoase”, a explicat nutriționista.

„Nu încurajez număratul calotiilor, dar vreau să vă arăt impactul pe care-l are manipularea ingredientelor din farfurie”, a explicat aceasta pentru Daily Mail Online.

Nici cu duciurile nu trebuie să exagerăm. Caloriile dintr-un ou mare de ciocolată spre exemplu (circa 170 de calorii/bucata) le dai jos dacă faci 15 minute de flotări, spre exemplu, iar pentru un iepuraș de ciocolată consumat (circa 500 de calorii) trebuie să pedalezi vreo două ore!

 

Ne puteți urmări și pe Google News