Nuntă cu Parastas. Partidul „Dumnezeu să-l ierte!”

Nuntă cu Parastas. Partidul „Dumnezeu să-l ierte!”

N-au venit nici cu flori, nici cu lumânări. Ba, s-au îmbrăcat chiar de nuntă. Femeile cu rochii în culori vii, bărbații la costum. E o zi călduroasă. În clădirea Palatului Parlamentului, cunoscută de obicei pentru răcoarea ei, simți că nu poți respira.

 Sute de oameni au venit să-și ia „Adio!” de la PDL. În loc de „Bună ziua!” se întâmpină unul pe celălalt cu „Dumnezeu să-l ierte!”. Daniel Buda, acum europarlamentar, îi povestește lui Ioan Oltean: „Îmi zice Alin Albu «Dumnezeu să-l ierte!». L-am întrebat cine a murit. «Cum cine?!!!»”. Râd amândoi. Și n-au fost singurii. Sala este deja plină și peste două ceasuri sunt așteptați și liberalii „să-i înghită” pe democrat-liberali.

Adomniței, cu bagajul după el

Deocamdată, cu un etaj mai sus, liberalii sunt și ei într- o ședință. Una care a durat mai puțin decât ieșirea din sală. Nerăbdător să plece acasă, Cristian Adomniței a venit cu bagajul după el. „Ai venit cu plin!”, l-au luat câțiva colegi peste picior.

Jos, la PDL, pe hol, Adriean Videanu, ca de obicei bronzat, se pupă de zor cu câțiva lideri județeni. Ioan Oltean, lângă Gheorghe Ialomițianu, zice că are emoții. Gheorghe Albu, acum în conducerea ASF, are calitatea de invitat și se amuză pe seama lor. Sosește Cezar Preda și, în timp ce strânge câteva mâini, îi aruncă ironic lui Oltean: „Ți-ai luat hârtiile? Să știi ce să vorbești (...) Ai văzut? Prietenul tău, (Emil Boc - n.r.) cică a făcut ieri un scandal... A zis organizației Cluj să voteze împotrivă. Ai văzut, prietenul tău!”

Emil Boc nu-l poate auzi, că n-a vrut să asiste la dispariția PDL. Din sală răsună „Verde-nrourat”, iar liderii PDL, în frunte cu Vasile Blaga, urcă pe scenă. E ziua lui. Gheorghe Flutur anunță că îi vor face cadou „cel mai mare partid de centru-dreapta”. Pe bandă rulantă se votează fuziunea cu Forța Civică, iar Mihai Răzvan Ungureanu și Andrei Chiliman (IRL) devin, oficial, prim-vicepreședinți PDL.

Monica Macovei, în sală, nu pe scenă, așteaptă să fie invitată și ea să ia cuvântul. După un schimb de replici, Flutur o invită să vorbească, dar pe Statut. Refuză. Traian Ungureanu urmărește ședința la plasma de pe hol. E foarte cald. Sunt invitați pe scenă cei de la FC. Aplauze. Numai că n-au ajuns. „La PDL e disciplină!”, le taxează Flutur întârzierea. În cele din urmă, sosesc. Se aprobă fuziunea cu PNL.

Vin și liberalii. Pe scenă, s-au așezat amestecați. Fost pedelist, Sorin Frunzăverde a nimerit în spatele lui Blaga, iar fostul liberal Andrei Chiliman în spatele lui Ludovic Orban. Vorbește Klaus Iohannis. De fapt, citește. La final, este aplaudat. Câțiva pedeliști scandează numele lui Predoiu. „E clar, Cătălin e mai bun!”, trage concluzia un pedelist. PDL a fost înghițit de PNL. Ședința se încheie pe acordurile „Verde-nrourat”, imnul PDLului, care de acum va fi al PNLului. În timp ce pedeliștii cântă cu foc, liberalii se mulțumesc să aplaude. N-au învățat încă versurile. Pe hol, umăr lângă umăr, Iohannis și Blaga dau declarații împreună. În sală, pe scenă s-au urcat vreo treizeci de delegați să se tragă în poze cu siglele PDL și PNL în spate. „Mai fă una, că stăteam cu capul într-o parte”, cere o doamnă. Un pedelist se laudă prietenilor că „l-a invitat Vasilică la ziua lui”. „Să vărsați și niște vin pe jos!!”, îi răspunde, ironic, unul dintre ei.

Reacții

Victor Ponta, președinte PSD: „PDL este partidul care a făcut cel mai mult rău României în ultimii ani și faptul că acum dispare, la fel ca PCR, este un lucru foarte bun pentru țară”. ^ Elena Udrea, președinte PMP: „Astăzi este o zi neagră în istoria politică post-decembristă. Partidul celei mai mari speranțe și celor mai mari victorii electorale, PDL, dispare! După ce au prăbușit partidul care a dat de trei ori primarul Capitalei și de două ori Președintele României, care a condus România și a scoso din cea mai grea criză economică (...) cei care sunt în fruntea lui astăzi au ales să îl topească în PNL. Și nimic nu garantează că noul PNL nu se va duce iar în brațele lui Victor Ponta.” ^ Călin Popescu Tăriceanu, președinte PLR: Decizia de fuziune reprezintă încununarea cu succes a eforturilor depuse de Traian Băsescu încă din 2005 de a subordona PNL, cu toate consecințele care decurg de aici. Toate eforturile, toate realizările, toată munca depusă de membrii simpli ai partidului după Revoluție, și nu în ultimul rând, Istoria de 139 de ani a PNL au fost risipite de câțiva lideri aleși în mod nefericit să conducă destinele partidului.

Uniune cu penali cu tot

Membrii noii formaţiuni politice consideră că redobândirea încrederii cetăţenilor în Parlament, Guvern şi justiţie reprezintă o responsabilitate a partidelor. Drept urmare, și-au stabilit ca obiective majore respectarea legii, consolidarea statului de drept și reforma Justiției. În statutul noului partid au preluat însă, la capitolul „pierderea mandatului” prevederile din cel al PDL. Prin urmare, calitatea de membru se pierde doar în cazul unor condamnări penale definitive, dar și aceasta numai dacă e cu executare. Așadar, liberalii și democrat- liberalii certați cu legea nu vor fi dați afară din partid. Printre ei: Tudor Chiuariu, senator PNL, condamnat definitiv în dosarul Poșta Română, la trei ani și șase luni închisoare, dar cu suspendare; Victor-Paul Dobre, deputat PNL, fost ministru al Administraţiei, acuzat de abuz în serviciu; Iosif Secăşan, senator PNL, acuzat de complicitate la infracțiunea de dare de mită; Varujan Vosganian, senator PNL, acuzat de subminarea economiei naţionale; deputatul PDL Cornel Mircea Sămărtinean, urmărit penal pentru abuz în serviciu; deputatul PDL Alin Popoviciu, urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu.

S-au căsătorit, dar locuiesc separat

Și-au spus „da”, au dat petrecerea, și-au plecat fiecare acasă la el. Până când noul PNL, în care au intrat, sâmbătă, și PDL, Forța Civică și IRL, va fi înregistrat în Registrul partidelor politice, liberalii și democratliberalii își vor ține ședințele și conferințele de presă fiecare la sediul lui. Când vor avea pe agendă subiecte comune legate de alegerile prezidențiale se vor reuni, când nu, nu.

Ieri, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat că noul partid de centru-dreapta constituit sâmbătă va avea o foaie de parcurs „precisă” în perioada următoare, iar până la alegerile prezidențiale va fi o organizare „pe minute și pe ore”. El a subliniat că se impune intrarea de urgenţă în campanie a tuturor structurilor din teritoriu, precizând că noul partid adună peste 1.500 de primari.

Ne puteți urmări și pe Google News