Numirile procurorilor șefi sunt pe biroul lui Iohannis. Mai trebuie doar semnate de șeful statului

Numirile procurorilor șefi sunt pe biroul lui Iohannis. Mai trebuie doar semnate de șeful statului Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Ministrul Justiției a anunțat că a trimis la Palatul Cotroceni, numirile a doi din cei trei procurori șefi, pentru a fi semnate de președintele Klaus Iohannis.

Pentru funcția de procuror general al României, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a trimis propunerea de numire în funcția de procuror general al României al lui Alex Florin Florența.

”Dispune de experiență profesională solidă și de o pregătire multilaterală. Este procuror specializat atât în combaterea corupției, cât și a criminalității organizate, îndeplinind funcții de execuție și de conducere la nivelul parchetelor, precum și în cadrul ambelor structuri specializate ale Ministerului Public – DNA și DIICOT. Are un grad superior de înțelegere a tendințelor infracționalității și a modurilor și măsurilor de contracarare a acestuia, precum și o abordare modernă a cadrului și instrumentelor necesare pentru efectuarea unei urmăriri penale eficiente, fiind un promotor al digitalizării și al cooperării inter-instituționale”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Justiției.

Propunere pentru șefia DNA

Pentru numirea în funcția de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, Cătălin Predoiu a trimis la Cotroceni, propunere de numire a lui lui Marius-Ionuț Voineag, procuror-șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Predoiu susține că Voineag ”este un procuror cu o solidă carieră și un înalt nivel de expertiză, demonstrate prin cazurile pe care le-a instrumentat, fiind recunoscut în mediul profesional. Are o viziune articulată, coerentă și creativă asupra viitorului instituției (conceptul „DNA 2.0”), ca instituție modernă și cu un impact multidimensional asupra corupției; în acest sens, a dovedit capacitatea de a dezvolta modern misiunea organizației și de a-și asuma responsabilitatea pentru îndeplinirea acestei misiuni”, se mai arată în comunicatul MJ.

Pentru șeful DIICOT procedura va fi reluată

După ce Secția de Procurori a decis să acorde un vot negativ pentru procurorul propus la șefia DIICOT, ministrul Justiției anunță că procedurile vor fi reluate.

Cătălin Predoiu va merge tot pe mâna procuroarei Alina Albu, care a picat testul la CSM.

”În conformitate cu prevederile legale, ministrul Justiției va proceda în perioada imediat următoare la un nou interviu cu dna procuror Alina Albu, condiție cerută de lege față de avizul negativ primit din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiției va desfășura un nou interviu ținând cont de cariera profesională impecabilă și calitățile demonstrate de dna procuror Alina Albu”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Justiție.