Șefi noi la DNA și la Parchetul General. Pe cine preferă ministrul Justiției Cătălin Predoiu

Șefi noi la DNA și la Parchetul General. Pe cine preferă ministrul Justiției Cătălin Predoiu Sursa foto: Arhiva EVZ

Procurorul Marius Voineag a fost propus de ministrul Justiției Cătălin Predoiu să conducă Direcția Națională Anticorupție. Alex Florențiu este propunerea făcută de minister pentru șefia Parchetului General. Ministerul Justiției a transmis două propuneri noi pentru șefia Parchetului General și la DNA.

Marius Voineag este adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul general și a fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT. El urmează să-l înlocuiască pe actualul șef al DNA, Crin Bologa.

Ca procuror de caz, Marius Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca. De asemenea a instrumentat dosarul manipulării pieței de capital care îl vizează pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu. La Parchetul General a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri. El se va afla la conducerea DNA, dacă nominalizarea va fi acceptată, pentru un mandat de trei ani.

Totodată, Alex Florin Florenţa a fost propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror general al României, a anunţat Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două propuneri vor merge la Secția pentru Procurori a CSM, pentru aviz, iar mai apoi la președintele Klaus Iohannis, care va avea ultimul cuvânt.

Propunerea pentru funcția de Procuror Șef al DIICOT va fi anunțată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor.

Nominalizarea s-a făcut în urma unor interviuri

În data de 20, 21 și 24 februarie 2023, s-au desfășurat la sediul Ministerului Justiției interviurile pentru funcțiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procuror Șef al DNA, respectiv procuror șef al DIICOT. Procedura de interviuri publice pentru selecția propunerilor a fost introdusă în practica ministrului Justiției din anul 2020.

Ulterior, procedura d a fost ridicată la rang de lege și este în prezent prevăzută de art. 146 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„Interviurile au fost desfășurate în fața Comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM, INM și ASE și compusă din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul justiţiei şi ceilalți membri ai Comisiei de interviu”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.