Numire controversată la Romprest. CNAB l-a propus director general pe fiul lui Marcel Păcuraru

Romprest Sursa foto: Romprest

Compania Aeroporturi București (CNAB) l-ar fi propus în funcția de președinte CA și director general al Romprest pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru. Este vorba despre fiul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru.

Conducerea companiei de salubritate este disputată de cei doi mari acționari. Este vorba despre Detaco Ltd, controlată de Maricel Păcuraru, și medicul Mihai Dracea, prin companiile Europrest și Premium Management.

Aeroporturi București (CNAB) poate înclina balanța

Romprest, unul dintre cei mai mari operatori de salubritate, este deținută de trei acționari importanți. Detaco Ltd deține 42,69% din acțiuni, iar  Mihai Dracea controlează alte 43,76% din acțiuni. În aceste condiții Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) poate înclina balanța, dat fiind că deține 10 % din acțiunile Romprest. Compania este subordonată Ministerului Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu (PSD)

Potrivit informațiilor obținute de G4Media, CNAB l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Romprest pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru. Acesta este fiul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru.

Lupta pentru controlul Romprest se dă de mai mulți ani și are chiar forme penale. În 2022, fostul director al CNAB, George Dorobanțu, a declarat la DNA că Maricel Păcuraru, i-ar fi transmis, printr-un intermediar, să-l ajute să preia pachetul de acțiuni deținut de Aeroporturi București. Sau, dacă acest lucru nu este posibil, atunci reprezentantul CNAB în AGA Romprest să voteze alături de Detaco Ltd.

Pe 2 septembrie 2024, Aeroporturi București a solicitat CA al Romprest să convoace AGA și să revoce 3 membri provizorii ai CA. Totodată, CNAB a propus numirea lui Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru ca director general și președinte al CA Romprest. Mandatul său urmează să se deruleze pe o perioadă de patru ani. Totodată, a mai propus CNAB, avocata Irina-Maria Ciontu ar trebui să primească un loc în CA.

Sorin Grindeanu ridică din umeri

Ministrul Transporturilor susține că nu are cunoștință despre aceste demersuri inițiate de Compania de Aeroporturi București, la Romprest. El a negat că ar avea informații despre acest subiect. Mai mult, a afirmat că nu intră în atribuțiile sale de ministru o astfel de problemă.

„Nu cunosc subiectul și nici nu intră în fișa postului meu de ministru”, a declarat Sorin Grindeanu, conform sursei citate.

Nici directorul general al CNAB nu a fost mai transparent. Deși nu a infirmat știrea, Gabriel Bulgaru i-a trimis pe jurnaliștii interesați să obțină informații de la biroul de presă al instituției.

Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu. Sursa foto: Facebook

Reprezentanții familiei Păcuraru mai transparenți decât Aeroporturi București

Dacă reprezentanții companiei de stat au reuzat să dea informații, în schimb, oficialii Detaco Ltd, reprezentată de Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, au fost mult mai transparenți. Ei au explicat că au formulat o solicitare de convocare a AGA la Romprest încă din luna august. Cum șefii operatorului de salubritate nu au dat curs cererii, Aeroporturi București a formulat o solicitare similară.

„Subscrisa (Detaco Ltd – n.r.) a solicitat Consiliului de Administrație al Companiei Romprest Service S.A. convocarea Adunării Generale a Acționarilor printr-o cerere înregistrată la data de 07.08.2024, în acord cu prevederile art. 119 alin. (1) din Legea 31/1990. Întrucât acestei cereri nu i s-a dat curs, acționarul Compania Națională Aeroporturi București a formulat o cerere similară înregistrată la data de 02.09.2024 la Compania Romprest Service S.A.

Aspectele menționate în cuprinsul articolului în legătură cu cererea privind revocarea a doi administratori provizorii numiți de către Consiliul de Administrație condus de către Bogdan Adimi a fost formulată de către subscrisa și nu de către Compania Națională Aeroporturi București. Totodată, potrivit art. 11.2 din Actul Constitutiv al Companiei Romprest Service S.A. Detaco LTD are dreptul de a numit doi administratori dintre care unul deține funcția de președinte.

În altă ordine de idei, din analiza informațiilor publicate la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București rezultă faptul că subscrisei nu i s-a respectat acest drept de către actuala conducere a Companiei Romprest Serivice S.A., neputându-și exercita dreptul amintit anterior de mai bine de 7 ani.

De asemenea, considerăm oportun de precizat faptul că din Comunicatul de Presă emis de către Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală la data de 21 iulie 2022 rezultă că față de domnul Bogdan Adimi (directorul general adjunct și reprezentantul acționarului Mihai Dracea – n.r.) s-a dispus aducerea la cunoștință a calității de suspect pentru posibila săvârșire a mai mult infracțiuni care au condus la un posibil prejudiciu în cuantum de 944.575.696 lei față de U.A.T. Sector 1 București”, au transmis reprezentanții Detaco Ltd.

Maricel Păcuraru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Acționarii operatorului de salubritate Romprest

Compania Romprest este detinută de cinci acționari. Însă pachetele cele mai importante de acțiuni sunt controlate de familia Păcuraru (42,69%), Mihai Andrei Dracea (43,76%). Un alt pachet important este deținut de Compania Națională Aeroporturi București. Un pachet de 4,54% din acțiuni este deținut de familia lui Marian Măgureanu, fiul fostului SRI, Virgil Măgureanu. Acesta a murit în pandemia de coronavirus, în 2021.

Acționarii Romprest SA sunt următorii:

  • Detaco Ltd din Canada – 42,6916% (Maricel Păcuraru);
  • Europrest Invest SRL – 30 % (Mihai Andrei Dracea);
  • Premium Management Team SRL- 13,7641 % (Mihai Andrei Dracea);
  • Compania Națională Aeroporturi București – 10 % (Ministerul Transporturilor);
  • First Com Llc din SUA – 3,5443% (urmașii lui Marian Măgureanu).

Conducerea executivă a Romprest este asigurată de directorul adjunct Bogdan Adimi, fost administrator la Europrest, firma lui Dracea.