Numele unui fost premier denunţat, înlocuit deliberat în actele DNA
- Ionu ţMure şan
- 15 septembrie 2017, 00:00
Procurorii Mihaiela Moraru Iorga şi Doru Ţuluş şi-au sustinut punctul de vedere în plenul CSM, unde au contestat decizia din 4 iulie a Secţiei pentru procurori, de revocare din DNA, la solicitarea Laurei Codruţa Kovesi
Procuroarea Mihaela Moraru Iorga a declarat în faţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare a sa din DNA este „un adevărat fals intelectual”, după care a aruncat „bomba”:
„În cererea de revocare se precizează că denunţătorul Pescariu Dinu Mihail a denunţat la data de 14.10.2016 o persoană pe nume Vanesa Iusuf şi pe martor şi pe cumpărătorul de influenţă Florică Claudiu, aspect neadevărat. Dacă Inspecţia Judiciară ar fi verificat sau dacă Secţia de procurori ar fi solicitat acest document, ar fi văzut că Pescariu Dinu Mihail, şi nu voi merge mai departe să dau date, a denunţat o cu totul altă persoană, a denunţat un posibil trafic de influenţă săvârşit de un fost prim-ministru şi s-a denunţat pe el ca şi cumpărător de influenţă”, a declarat Mihaela Moraru Iorga. Potrivit unor surse judiciare, premierul în cauză ar fi Emil Boc.
FOTO: Dinu Pescariu
Rolul lui Pescariu
Dinu Pescariu este unul din personajele-cheie ale dosarului Microsoft, denunţător în cauză. Potrivit DNA, Pescariu a fost „cel care trebuia să asigure susţinere financiară şi relaţionarea cu persoane ce aveau influenţă asupra unor membri ai Guvernului, să asigure deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi”.
Dinu Pescariu, împreună cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan „Pinalti” au asigurat susţinerea financiară şi relaţionarea cu persoane care aveau influenţă asupra membrilor Guvernului Emil Boc, prin deschiderea unor conturi în străinătate din care să fie efectuate plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi.
CSM respinge cererile
CSM a respins,ieri, contestaţiile formulate de procurorii Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga împotriva deciziei de revocare a acestora din funcţii. Pe data de 29 iunie, Laura Codruţa Kovesi a cerut CSM aviz pentru revocarea celor doi, motivând că primul ar fi „soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”, iar a două „nu a înregistrat un denunţ conform dispoziţiilor legale”