Numele ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, apare în dosarul de corupție de la Aeroportul Otopeni: „Bă, io pot s-o rezolv”

Numele ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, apare în dosarul de corupție de la Aeroportul Otopeni: „Bă, io pot s-o rezolv” Întârzieri la magistrala CFR Braşov - Sighişoara. Explicația lui Sorin Grindeanu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

DIICOT a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva mai multor persoane care sunt implicate în mega dosarul de corupție, unde se vorbește de o mită de 22 de milioane de euro. În discuțiile dintre persoanele acuzate este pomenit și numele lui Sorin Grindeanu, dar și al secretarului de stat de la Transporturi, Bogdan Mândrescu.

Dosarul a pornit de la denunțul făcut de George Dorobanțu, fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, asupra căruia s-ar fi făcut presiuni publice, prin intermediul unui post de televiziune, pentru a prelungi cu șase luni contractele de închiriere a spațiilor comerciale de pe Aeroportul Otopeni.

Din acest motiv, persoanele implicate ar fi căutat în permanență să prelungească durata contractelor de închiriere, dar și să participe la noua licitație publică, în condițiile favorabile lor.

Procurorii DIICOT vorbesc despre o mită de 22 de milioane de euro, care s-ar fi vehiculat în această poveste, dacă licitația ar fi fost câștigată de cei interesați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele lui Grindeanu este folosit de cei implicați

Mai multe persoane inculpate în acest dosar vorbesc despre influența pe care o aveau la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În prezent, din dosar nu rezultă că ministrul Transporturiolor, Sorin Grindeanu ar fi avut vreun rol în toată aceste poveste.

De asemenea, în transcrierea convorbirilor înregistrate de un colaborator autorizat al DIICOT, se face referire și la numele secretarului de stat de la Transporturi, Bogdan Mândrescu.

Directorul de la Otopeni a fost inculpat

În dosar au mai fost inculpați și George Ivan, fostul director general al CNAB, care este acuzat de complicitate la trafic de influență, trafic de influență și folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

Ivan este acuzat că a permis unei persoane să aibă acces la caietul de sarcini al licitației pentru închirierea spațiilor de la aeroport, înainte ca aceasta să fie anunțată prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Colaboratorii DIICOT

De asemenea, Dorobanțu a acceptat să lucreze cu procurorii DIICOT ca investigator cu identitate reală. El a mai declarat că asupra lui s-ar fi făcut presiuni ca ”Aeroporturi București” să vândă pachetul de acțiuni deținut la firma de salubrizare  Romprest Service.

Un alt doilea martor cu identitate protejată este Hardan Saadeh.

Din actele dosarului penal mai rezultă că DIICOT a mai avut un martor care a lucrat chiar la vârful rețelei, și anume Hardan Saadeh.

Acesta a fost audiat ca martor și confruntat cu probele puse la dispoziție de George Dorobanțu.

Ulterior, Saadeh a acceptat să lucreze ca martor al acuzării, primind statutul de colaborator cu identitate reală.

A prezentat toată rețeaua

Saadeh a prezentat și cine sunt cei implicați în acest dosar și ce rol aveau în schema de prelungire a contractelor de închiriere din Aeroporturile Otopeni și Băneasa.

- Lăscuț Cătălin este unul dintre asociații Millenium Pro Design SRL ”și este o persoană cu influență, în sfera de influență a acestua aflându-se persoane cu funcții de conucere din cadrul CNAB”.

- Lăscuț Cătălin a demarat o campanie mediatică defăimătoare pentru conducerea CNAB, în speță directorul general Dorobanțu George, precum și împotriva potențialului competitor, firma franceză Lagardere.

- Bălan Cătălin este o persoană despre care se zvonește că ar fi făcut parte din serviciile secrete ale României.

- Bălan Cătălin este apropiat de Ivan George, având o relație de naș-fin și a fost perceput ca martor ca având interese comune cu Lăscuț Cătălin.

În dosar apare și numele secretarului de stat Mândrescu

Tribunalul București a admis măsuri de supraveghere tehnică și în cazul secretarului de stat de la Ministerul Transporturilor, Bogdan Stelian Mândrescu.

”Totodată, în declarafia din data de 19.07.2022, Dorobanțu George Dumitru a menționat că secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Bogdan Mândrescu, i-a cerut în cursul acelei zile de 19.07.2022, să își depună demisia din poziția de Director General al CNAB spunându-i că membrii Consiliului de Administrație vor accepta demisia sa si vor numi în funcție pe altcineva”.

Directorul comercial de la Aeroporturi București implicat și el

În dosar se mai face referire și la Lițoi Bogdan Șerban, director la Direcția de Management Facilități Aeroportuare din Cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București.

”Prin intermediul lui Tănăsescu Radu Laurențiu a primit de la Lăscuț Cătălin, asociat la Millenium Pro Design, societatea care avea încheiat cu CNAB un contract de asociere în participațiune pentru exploatarea spațiilor comerciale aflate în administrarea CNAB și care expira în data de 31.12.2022, suma de 15.000 de euro ăn legătură cu întârzierea îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestui funcționar public, în speță aprobarea caietului de sarcini aferent procedurii de atribuire privind ”servicii de consultanță și asistență pe tot parcursul derulării procedurilor de atribuire a spațiilor comerciale pentru profilele alimentație publică și travel retail din cadrul celor două Aeroporturi ale CNAB”.