Nume nou, nărav vechi: tunul de 1,3 milioane de lei al lui Florian Walter
- Mihai Şoica
- 19 iulie 2011, 23:58
Cel care şi-a schimbat numele după ce l-a scos din ţară pe Necolaiciuc a cerut o rambursare de TVA extrem de dubioasă. Ameninţat cu ancheta, a renunţat la cerere, dar DNA i-a luat urma.
Florian Walter a căzut în propria capcană. Patronul Universităţii Cluj a vrut să dea un tun ca pe vremea când îl chema Buşcă şi făcea afaceri în stil mare cu CFRul condus de Mihai Necolaiciuc. Între timp şi-a schimbat numele, dar năravul ba.
A cerut, s-a fript şi s-a retras
A cerut Fiscului o returnare de TVA în valoare de 1,3 milioane de lei şi imediat cei de la ANAF au anunţat că vin în control. Walter s-a speriat, a renunţat la cererea de returnare, însă de anchetă tot nu a scăpat. DNA îl cercetează acum pentru tranzacţionarea printr-o suveică de firme a nu mai puţin de 1,3 milioane de pixuri.
Florian Walter a cumpărat în 2009 o cantitate imensă de pixuri, în afacere fiind implicate mai multe firme printre care şi clubul de fotbal Universitatea Cluj. ANAF a descoperit că marfa a plimbat-o prin patru firme de-a lungul unei singure zile, născând suspiciuni mari că tranzacţiile au fost fictive.
Afacerea a făcut-o în august, iar în octombrie a făcut cererea de returnare a TVA-ului. Milionul de pixuri valora 8 milioane de lei la tranzacţia finală, iar Walter voia 1,3 milioane înapoi. Dar în aprilie 2010 a renunţat subit la restituirea banilor. Fără explicaţii. Prea târziu, DNA era deja pe urmele sale.
O poveste cusută cu aţă albă
Pixurile n-au fost văzute niciodată, iar Florian Walter n-a putut explica logic de ce o firmă aflată în insolvenţă avea nevoie de cele 1,3 milioane de pixuri. Pentru că actele plimbate între mai multe firme aveau ca staţie finală o societate- fantomă, care îşi închisese activitatea încă din 2008.
Acesta a fost şi pretextul folosit de preşedintele U Cluj pentru cererea de returnare a TVA - o prevedere conform căreia "se poate solicita rambursarea într- o procedură simplificată, pentru bunurile sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă".
Pixurile au fost plimbate prin mai multe judeţe: au plecat din Bucureşti, s-au oprit la o firmă din Otopeni, au ajuns apoi la Cluj, fiind înregistrate chiar pe clubul de fotbal Universitatea, după care au luat drumul Oltului, spre comuna Balş, unde sau oprit la firma aflată în insolvenţă.
Walter (cunoscut anterior sub numele de Buşcă) n-a putut răspunde la întrebarea cum putea o maşină să transporte toată marfa într-o singură zi, 31 august 2009, pe ruta Bucureşti – Otopeni – Cluj – Olt, ceea ce înseamnă circa 1.000 km. Unui camion cu o viteză medie de 65 km/h i-ar fi trebuit 15 ore de mers neîntrerupt.
Răspuns de om serios: "Nu-mi amintesc nimic"
Suveica pusă la cale de Florian Walter e dubioasă rău. Prima firmă care a recepţionat pixurile a fost Trans Oil Service Bucureşti. Acţionar figura un impresar sârb, Zoran Pavlovici. Acesta le-a vândut mai departe, în aceeaşi zi, către Comagrind SRL, facturând 6,91 milioane lei plus TVA. A doua firmă este fantomă, inspectorii ANAF nereuşind să o identifice, administratorii şi acţionarii fiind de negăsit, chiar dacă au fost citaţi prin Judecătorie.
De la Comagrind, transportul – dacă n-a fost unul fictiv – a ajuns SC SFCM Universitatea Cluj SA. Preţul pixurilor a crescut din pix, în câteva ore, la 7,01 milioane lei plus TVA. În final, marfa a pornit spre Balş (Olt), fiind recepţionate de firma Autogaz Expert SRL, şi aceasta aflată în insolvenţă. Valoarea pixurilor a scăzut miraculos cu un milion de lei, fiind facturate de club la 6,01 milioane lei (fără TVA). Culmea, firma din Olt, deşi falimentară, a achitat pe loc pixurile, iar pe tot traseul descris a existat un singur om care a însoţit marfa: Dumitru Ion Cristian.
Ca s-o dreagă, Walter a recunoscut că pixurile n-au ajuns niciodată la Cluj, aici fiind întocmite doar documentele de evidenţă contabilă. Patronul U Cluj a refuzat să facă declaraţii pe marginea acestui subiect.
"Nu ştiu la ce anume vă referiţi. Nu ştiu nimic de niciun pix", a spus în prima fază Walter. Ulterior, după ce a fost întrebat dacă a fost verificat de ANAF în legătură cu această afacere, omul de afaceri şi-a amintit brusc de totul.
"Nu vreau să comentez nimic. Nu mă interesează deloc întreaga poveste. Sunt în vacanţă cu familia. Nu mă interesează absolut deloc".
"Nu vreau să comentez nimic. Nu mă interesează deloc întreaga poveste. Sunt în vacanţă cu familia. Nu mă interesează absolut deloc". FLORIAN WALTER, patron Universitatea Cluj
ASOCIAT CU POLITICIENI AFLAŢI LA PUTERE
Abonat la afacerile cu statul, conectat la conductele cu bani
Florian Walter şi-a început ascensiunea după ce fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, i-a botezat fetiţa. Apropierea lui Walter de puternicii zilei a început în anul 1997, când a pus bazele firmei de pază Beretta SRL, unde era asociat cu Marian Măgureanu, fiul fostului director al SRI, Virgil Măgureanu.
Patronul U Cluj s-a asociat în 2001 cu deputatul PSD Mihail Sireteanu, cu care a înfiinţat societatea Romprest, care a reuşit să câştige licitaţia pentru salubritatea Aeroportului Otopeni. Ulterior, Walter, fost Buşcă, a preluat şi serviciile de pază la acelaşi aeroport iar apoi a câştigat licitaţia organizată de Primărie Sectorului 1 privind ridicarea maşinilor parcate ilegal.
Într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani unui ziar central, Florian Walter (aici într-o imagine făcută de Poliţie în momentul reţinerii sale) a declarat că el l-a dus pe Necolaiciuc la Chişinău, cu maşina lui. După această excursie, Necolaiciu a dispărut pentru câţiva ani.