Numărul caselor de asigurări, redus drastic. VEZI şi alte schimbări pe care le aduce Legea Sănătăţii

Numărul caselor de asigurări, redus drastic. VEZI şi alte schimbări pe care le aduce Legea Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat, astăzi, la Timişoara, că numărul caselor judeţene de asigurări de sănătate va fi redus de la 42 la maximum 12.

Vasile Cepoi a participat, vineri, la o întâlnire cu peste 150 de medici şi manageri de spitale din vestul ţării, principala temă a dezbaterii vizând proiectul viitoarei legi a Sănătăţii. Ministrul a transmis măsurile care vor intra în vigoare după adoptarea legii:

  • numărul caselor de asigurări de sănătate va fi redus la circa 8 -12
  • asistenţa medicală de urgenţă va fi în continuare asigurată gratuit de către stat, indiferent dacă pacientul este sau nu asigurat
  • asiguraţii vor putea opta pentru pachete de bază şi pachete opţionale

Cepoi a explicat că doreşte ca pachetul de bază să conţină serviciile necesare pacienţilor care suferă de boli grave, iar alocarea de bani din fondul de contribuţii se va face în funcţie de riscul de boală pe care îl prezintă asiguraţii unei case. Astfel, cei care au familii cu mai mulţi vârstnici vor primi mai mulţi bani. Pe de altă parte, sistemul de asigurări de sănătate va fi modificat "pentru a permite controlul asiguraţilor asupra modului de cheltuire a banilor, pentru a permite posibilitatea de a alege între un asigurator public şi unul privat, posibilitatea de a introduce un sistem competitiv între asiguratori, care să conducă la creşterea calităţii serviciilor de asigurări", a mai spus ministrul Cepoi. Demnitarul a mai punctat ca prioritate obligativitatea contribuţiei la Fondul de asigurări de sănătate. "Avem în vedere şi crearea unui mecanism prin care să fim siguri că Fondul de asigurări este utilizat pentru Sănătate şi nu în alte scopuri, pentru că există suspiciunea că nu toţi banii care se plătesc pentru asigurări sunt folosiţi în Sănătate", a detaliat ministrul. CNAS devine societate mutuală de asigurări Vasile Cepoi a mai explicat că soluţiile propuse de proiectul de lege transformă sistemul de asigurări de sănătate într-o structură de tip mutual. "Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar deveni o autoritate de reglamentare şi control al sistemului de asigurări de sănătate, care va elabora modalităţile prin care se pot atinge obiectivele politicii de sănătate elaborate de Ministerul Sănătăţii. Într-o primă etapă, vor fi între 8-12 case teritoriale de asigurări, iar în interval de doi ani, acestea se vor transforma în societăţi mutuale de asigurări", a declarat Cepoi. Societăţile mutuale de asigurări vor putea face asigurări atât pentru pachetul de servicii de bază, cât şi pentru un pachet facultativ cu diverse extraopţiuni. Demnitarul a mai dat de înţeles că pe viitor şi alte societăţi comerciale private de asigurări vor putea asigura populaţia cu pachetul de servicii de bază.

Ne puteți urmări și pe Google News