Număr record de migranţi pe ruta balcanică

Număr record de migranţi pe ruta balcanică

Mii de oameni încearcă să intre în Uniunea Europeană trecând granița sârbo-maghiară de la Subotica, un oraș din nordul Serbiei.

Alarma a fost trasă de ziarul francez Le Monde, care a precizat că din 2015, an în care sirienii și afganii au fugit de război căutând refugiu mai ales în Germania, nu s-a mai văzut un număr atât de mare de migranți

Astăzi, lagărele improvizate de la Subotica (sau junglele, așa cum sunt deseorki numite) găzduiesc preponderent tineri din Maghreb, care încearcă să scape din sărăcie, dar și din Asia. Cei mai mulți dintre ei visează să ajungă în Franța. 

Marele obstacol pe care trebuie să-l depășească este gardul dublu, înalt de patru metri, ridicat de premierul ungar Viktor Orban. Dacă reușesc, plătind mii de euro traficanților, odată ajunși în Ungaria, unde este aproape imposibil să ceară azil, fug în Austria, prima țară „primitoare” a Uniunii. Problema, acum „a ajuns la limite”, aşa cum a spus ministrul de interne Gerhard Karner, deoarece de la începutul anului şi până în prezent au fost depuse aproximativ 42.000 de cereri de azil, un nivel nemaivăzut de la apogeul crizei din 2015. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Frontex, din ianuarie şi până acum au fost detectate peste 70.000 de treceri pe ruta Balcanilor, de trei ori mai multe decât în ​​aceeași perioadă din 2021. „În prezent, aceasta este cea mai activă rută de migrație către UE”, a estimat agenţia la începutul lunii august. 

Migranții arestați la graniță sunt returnați sistematic în Serbia, fără a putea prezenta cerere de azil în Ungaria, notează it.euronews.com

(Traducerea Rador)