Nuclearul iranian: compromisul de la Viena, "E da sau e nu", presează UE

Nuclearul iranian: compromisul de la Viena, "E da sau e nu", presează UE Iran. Sursa foto: Arhiva EVZ

UE aşteaptă de la Teheran şi Washington o "decizie rapidă" privind compromisul final elaborat la Viena pentru a salva acordul din 2015 privind nuclearul iranian, muribund de la retragerea Statelor Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

"Tot ce putea fi negociat a fost integrat în versiunea finală a textului şi revine acum ţărilor semnatare să ia decizii politice", a explicat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell. 

"E da sau e nu", a insistat el. "Nu mai e loc pentru alte compromisuri", a afirmat el. 

"În calitatea sa de coordonator al negocierilor, Josep Borrell aşteaptă decizii politice decisive. El nu a fixat nicio dată limită, dar aşteptăm de la toţi participanţii să ia această decizie foarte repede", a precizat el. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Negocierea s-a terminat”

În caz de acord, Josep Borrell va convoca o reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor semnatare, a amintit el. 

"Negocierea s-a terminat, este textul final (...) şi nu va fi renegociat", a avertizat luni seara Josep Borrell într-un mesaj postat pe contul lui de Twiter confirmând încheierea negocierilor organizate la Viena din aprilie 2021. 

Acordul, cunoscut sub sigla engleză JCPOA, urmăreşte să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat că încearcă să se doteze cu arma atomică în ciuda negărilor sale. 

Dar în urma retragerii unilaterale din acord în 2018 a Statelor Unite sub impulsul lui Donald Trump şi restabilirea sancţiunilor americane care îi sufocă economia, Teheranul s-a eliberat treptat de obligaţiile sale. 

Iranul a spus că studiază textul de 25 de pagini. Compromisul permite revenirea Statelor Unite în acord cu ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului, cu condiţia ca Iranul să-şi respecte angajamentele şi să înceteze să depăşească limitele prescrise pentru îmbogăţirea uraniului şi pentru celelalte activităţi nucleare, a arătat Peter Stano. 

Ceilalţi semnatari sunt Marea Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia. 

Acordul din 2015 oferea Iranului o uşurare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, pus sub controlul strict al ONU, şi garanţii dovedind că nu încearcă să obţină bomba atomică, aşa cum a afirmat întotdeauna, notează publicația lalibre.be

(Traducere Rador)