Evenimentul Zilei > Actualitate > Nucile de săpun, detergentul natural care creşte în copaci
Nucile de săpun, detergentul natural care creşte în copaci

Nucile de săpun, detergentul natural care creşte în copaci

LECŢIA DE ECOLOGIE Cel mai bun şi economic detergent nu este cel din reclamă, ci cel care creşte în copacii de la poalele munţilor Himalaya.

Este vorba de fructele unui arbore care creşte într-o zonă nepoluată din India, la poalele munţilor Himalaya. Copacul se numeşte Sapindus Mukorossi, iar fructele lui sunt cunoscute sub numele de „nucile de săpun”.
Din timpuri străvechi, indienii folosesc „nucile de săpun”, atât pentru igiena personală, cât şi pentru a trata anumite boli. Dar săpunul vegetal poate fi folosit şi pentru curăţenie, ca detergent de rufe şi de vase, sau ca soluţie de podele. „Nucile de săpun” conţin saponină, un detergent natural antibacterian, care este eliberat din coaja nucilor în contact direct cu apa caldă, spune Ileana Glodeanu, care are un magazin online de produse organice.
Economie de 50% la bugetul familiei
Prima dată ea a cumpărat „nuci de săpun” dintr-un magazin din Marea Britanie. „Căutam ceva economic şi cât mai ecologic. M-au atras pentru că sunt 100% naturale şi certificate organic în Gemania”. Mulţi dintre clienţi cumpără acest detergent pentru că este ieftin şi economic. Astfel, cu un kilogram de nuci de săpun pot fi spălate rufele unei familii de patru persoane timp de un an de zile, în condiţiile în care se spală de trei ori pe săptămână.
<object height="340" width="560"><embed allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/VON0z8jSkyA?fs=1&hl=en_US" height="340" width="560"></embed></embed><//embed></object>
Saponina nu se consumă toată la o spălare de până la 60 grade Celsius, iar aceeaşi nucă se poate refolosi de cel puţin două ori. Economia la bugetul familiei este de mai mult de 50%.
După ce le-a încercat, Irina Dăescu, cea care acum aduce produsul în România, a decis să înceapă importul în septembrie anul trecut. „Am fost surprinsă că oamenii sunt receptivi şi interesaţi să găsească o soluţie de înlocuire a detergenţilor chimici”, spune ea. Detergentul natural este soluţia pentru cei care au pielea sensibilă sau suferă de afecţiuni ale pielii. Un dezavantaj este, totuşi, că nu scoate petele mai bine decât un detergent obişnuit, potrivit acesteia. Dar un alt avantaj este faptul că este un produs nepoluant, care nu afectează ciclul de viaţă al maşinii de spălat. O jumătate de kilogram de „nuci de spălat” costă 27 de lei.
Cum se folosesc „nucile de săpun”
Se pune un săculeţ de pânză cu câteva nuci împreună cu rufele în maşina de spălat, explică Irina Dăescu. Pentru parfum se pot pune câteva picături de ulei esenţial de lavandă pe săculeţ. Pentru rufele albe este indicat să se adauge o lingură de bicarbonat de sodiu, deoarece nucile pot îngălbeni rufele albe.
„Dar aşa cum îmi spunea o clientă când am atenţionat-o că poate nu vor ieşi rufele atât de albe cum era obişnuită la detergenţii chimici care conţin înălbitori optici: Nu mă interesează să fie la fel de albe, mă interesează să fie fără chimicale!”
Nucile pot fi fierte în apă şi soluţia obţinută se foloseşte pentru spălarea vaselor, a gresiei, a faianţei şi parchetului, dar şi pentru spălarea fructelor şi a legumelor.
Consultaţi aici lista magazinelor de unde puteţi cumpăra "nuci de spălat".
În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.