Nu uitați de RUSIA, atrage atenția UCRAINA liderilor europeni
- Simona Stupar
- 16 septembrie 2016, 15:25
În timp ce liderii europeni se întâlnesc azi la Bratislava, Ucraina încearcă să atragă atenția Europei asupra rolului Rusiei în destabilizarea continentului.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a trimis, joi, o scrisoare liderilor și instituțiilor europene, o scrisoare pe care au văzut-o jurnaliștii de la EUObserver, în care se spunea că „toate amenințările care vor fi discutate - valul imigranților, propaganda la scară largă și dezinformarea, populismul în creștere și extremism de dreapta, subminarea și instigarea la ieșiri din UE - servesc toate războiului informațional al Rusiei.
„Scenariul de la Kremlin este să zdruncine unitatea UE și alianța trans-atlantică, pentru a impune o Europă alternativă”, bazată pe oboseala integrării, egoism național și ură”, a spus el.
Relațiile cu Rusia nu se află pe agenda discuțiilor de azi, acestea vor fi abordate la summitul din octombrie. Dar eforturile Kremlinului de a folosi imigranții ca arme, după cum a spus un general al NATO, și finanțarea extremei drepte și a partidelor anti-UE au demonstrat că problemele UE nu vin doar din interior.
Campania rusească la tv, pe internet, în toate limbile europene, au dat apă la moară populismului anti-UE.
În Germania, la începutul anului, știri false despre migranții care au violat o fată, propagate de ruși, au condus la proteste de stradă. În Franța, anul trecut, jurnaliștii au vorbit despre împrumuturi de milioane, ale rușilor, pentru Partidul Frontul Național.
Sancțiunile economice și de călătorie impuse de UE sunt pe doi ani, din cauza invaziei Ucrainei. Au fost reînnpoite ieri, dar în summitul din octombrie, unii lideri europeni ar dori ridicarea acestora, pentru că sancțiunile nu au împiedicat Rusia sau că este nevoie de soluții diplomatice.
Pentru Poroșenko, Moscova ar interpreta relaxarea sancțiunilor ca o undă verde pentru a comite alte „infracțiuni”. „Orice dezbatere legată de relaxarea sancțiunilor este contraproductivă și ar instiga Kremlinul să încalce și mai mult legile”, a spus liderul de la Kiev, în scrisoarea sa. Păstrarea acestor măsuri este un instrument puternic și menține Rusia la masa negocierilor, în procesul de pace de la Minsk și în formatul Normandia - în care au loc întâlniri rregulate, iar Franța și Germania vorbesc în numele UE, cu Ucraina și Rusia.
Un oficial ucrainean, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru sursa citată că exoistă riscul ca UE să dea vina pe Ucraina pentru încălcarea acordului de pace de la Minsk, deși nu se pot organiza alageri în regiunile ocupate de ruși până când nu părăsesc forțele rusești zona. Dacă alegerile merg înainte, s-ar putea ca, paradoxal, UE să răsplătească Rusia pentru progresul de la Minsk, datorită concesiilor făcute de Ucraina.
„Doar abordarea treptată a angajamentelor de la Minsk poate oferi puncte de reper transparente și garanții sigure pentru implementare”, a mai spus Poroșenko.