Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu toate școlile aplică același scenariu de redeschidere. Ce licee sunt excluse din planul general
Nu toate școlile aplică același scenariu de redeschidere. Ce licee sunt excluse din planul general

Nu toate școlile aplică același scenariu de redeschidere. Ce licee sunt excluse din planul general

Liceele ce țin de Ministerul Afacerilor Interne și al Apărării nu se redeschid după același scenariu ca și celelalte unități de învățământ.

Liceele militare și cele de poliție nu se redeschid după aceleași scenariu ca pentru restul școlilor. Hotărârea a fost luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Organismul recomandă ca redeschiderea sau închiderea acestor școli militare și de poliție să se facă de către ministerele de care aparțin. Adică de către Ministerul Apărării și Ministerul de Interne.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat trei scenarii după care vor funcționa unitățile de învățământ. Ele vor fi redeschise începând din 8 februarie. Sunt prevăzute situații în care acestea nu vor fi aplicate ca în restul școlilor.

Astfel, potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, liceele militare și cele de poliție nu aplică scenariile ca pentru restul școlilor, în funcție de incidența infectărilor. Redeschiderea sau închiderea acestora se va face de către ministerele de care aparțin.

Nu toate liceele ase redeschid în același scenariu

„Se propune ca activitățile ce presupun prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului. Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale să fie gestionate în funcție de analiza situația epidemiologică realizată la nivelul ministerelor din care fac parte și stabilite prin decizii ale conducătorilor acestora, fără a le fi aplicabile prevederile articolului (1)” (adică cele trei scenarii – verde, galben și roșu).

De asemenea, CNSU propune ca în învățământul tehnologic, profesional și postliceal stagiile de practică să fie cu prezență fizică, indiferent de cele trei scenarii propuse pentru școli, corelate cu rata infectărilor.

„Se propune ca, indiferent de scenariile prevăzute la alin. (1), stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică. Se vor respecta procedurile. Se referă la măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare. Măsurile au fost stabilite depPrevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministrului Sănătății”, se arată în Hotărârea CNSU nr 5/03.02.2021.

Reamintim că în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, Klaus Iohannis a anunțat redeschiderea școlilor.

Președintele României a menționat și scenariile în care activitatea fa vi reluată, arată Edupedu.