Nu suntem în pericol! Instituțiile financiare din România nu sunt afectate de războiul din Ucraina

Nu suntem în pericol! Instituțiile financiare din România nu sunt afectate de războiul din Ucraina Sursa: Facebook

Viceguvernatorul BNR a declarat că nu au fost acordate credite companiilor din Rusia și depozitele acestora în băncile din România sunt mici. Războiul din Ucraina și sancțiunile aplicate Rusiei afectează însă mii de firme românești, iar aproape un milion de oameni ar putea fi trimiși în șomaj tehnic.

Specialiștii BNR spun că instituțiile de credit din România nu vor fi afectate de războiul dintre Rusia și Ucraina. Nu au fost acordate credite firmelor din celor două țări, iar depozitele atrase sunt destul de mici.

„Nu există credite și avansuri în sold acordate, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru: 17,9 milioane lei pentru Rusia și 40,7 milioane lei pentru Ucraina, conform datelor existente în decembrie 2021”, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator BNR, citat de hotnews.ro.

Puțini bani din Rusia și Ucraina

Potrivit acestuia, au fost identificate circa 300 de întreprinderi cu capital din Rusia, dar rolul acestor firme în ansamblul companiilor nefinanciare este redus.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ele generează 0,1% valoarea adăugată, produc 0,66% din cifra de afaceri, dețin 0,2% din activele totale ale companiilor nefinanciare și angajează 0,08% din numărul total de salariați.

Expunerile instituțiilor de credit din România față de companiile autohtone cu capital rusesc sunt foarte reduse: 71 milioane lei, reprezentând 0,05% din totalul expunerilor față de sectorul companiilor nefinanciare în decembrie 2021.

Datoria privată pe termen lung către creditori din Rusia a companiilor nefinanciare se situa la finalul anului 2020 la 145 milioane euro, reprezentând 0,6% din totalul datoriei private pe termen lung. Avem reziliență și capacitate de a gestiona această situație“, a mai afirmat Leonardo Badea.

În plus, specialistul BNR a mai spus că dependența României de gazul rusesc este foarte redusă, aproximativ 10%.

Mii de firme au probleme

Războiul din Ucraina ar putea afecta însă multe companii românești. „Din cauza conflictului avem probleme pe lanțurile de aprovizionare la anumite companii care își luau materia primă din Ucraina, Belarus sau Rusia. Avem probleme și cu companiile cu acționariat rusesc în România care au conturile blocate din cauza embargoului internațional.

Avem probleme și cu furnizorii companiilor cu acționariat rusesc. TMK sau ALRO aveau un întreg lanț de furnizori, companii românești, care se blochează din cauza faptului că nu se mai pot face plățile. Trebuie să avem grijă de cetățenii ucraineni și avem. Trebuie să fim foarte atenți și la nevoile companiilor din România și la angajații acestora care sunt români,  a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii la podcastul „Subiecte Capitale”.

Există însă și un scenariu sumbru. Din cauza sancțiunilor internaționale, mii de societăți din România ar putea fi afectate. „În cel mai pesimist scenariu există riscul să ajungem la 25% din companii care să aibă probleme, cel puțin provizoriu. Există riscul ca 1 milion de oameni să ajungă în șomaj tehnic, dar nu imediat, nu definitiv, nu toți o dată. Există acest risc”, a mai declarat Cristian Vasilcoiu.