Nu ma-nnebuni, nea Nicu?

Nu ma-nnebuni, nea Nicu?

Daca Traian Basescu va fi suspendat astazi, Nicolae Vacaroiu va deveni noul sef al statului.

Senatorii si deputatii decid astazi daca il suspenda sau nu pe presedintele Traian Basescu. Sedinta dedicata suspendarii a fost programata pentru astazi dimineata, la ora 9.00, varianta desfasurarii sale ieri fiind abandonata pe motiv ca presedintele Basescu nu are timp sa se pregatesca pentru a raspunde acuzatiilor ce-i sunt aduse.

Seful statului a anuntat ca nu va veni in parlament, desi si-a amanat vizita in Macedonia. De asemenea, parlamentarii au cerut posturilor publice de radio si televiziune sa transmita integral si in direct  sedinta, chiar daca aceasta se anunta a fi una prelungita.

Nicolae Vacaroiu iese la incalzire

Daca propunerea PSD va primi votul favorabil al majoritatii parlamentarilor, respectiv 233, presedintele este suspendat pentru 30 de zile, timp in care trebuie organizat referendumul pentru demitere.

In aceasta perioada, atributiile lui Basescu vor fi preluate de Nicolae Vacaroiu. Potrivit Constitutiei, presedintele Senatului este prima optiune pentru interimat, urmat de cel al Camerei Deputatilor.

Situatia este aceeasi si in cazul in care seful statului demisioneaza, insa mandatul de presedinte interimar al lui Vacaroiu ar fi de aproape patru luni, luand in calcul cele trei luni pentru organizarea alegerilor prezidentiale si un eventual tur doi al acestora.

Nicolae Vacaroiu are pregatite variante pentru ambele scenarii. Daca Basescu va fi suspendat, va conduce Romania din biroul sau de presedinte al Senatului. Daca demisioneaza se instaleaza la Cotroceni, unde va merge cu o alta echipa de consilieri.

„Este vorba despre o perioada mai lunga de 3-4 luni, si atunci va trebui schimbata garnitura la Cotroceni”, a spus Vacaroiu, precizand ca acest lucru este necesar deoarece sunt multe lucruri de facut, iar in luna septembrie trebuie organizat un summit NATO la Bucuresti.

„Pentru mine este o situatie extrem de grea. Nu mi-am dorit sa fiu in situatia sa tin temporar locul presedintelui. Presedintele este ales. Nu ma incalzeste cu absolut nimic”, a comentat presedintele

Senatului posibilul rol pe care l-ar putea juca in urmatoarea perioada. Intrebat daca exista posibilitatea de a renunta la interimat in favoarea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Vacaroiu a raspuns ca „exista orice posibilitate”.

„Conform Constitutiei, eu voi fi presedinte interimar, Bogdan Olteanu ar putea veni in aceasta functie daca eu am o problema. Eu sunt sanatos, dar am o problema foarte importanta ca joia si miercurea am tenis si nu stiu daca mai am timp”, a explicat el.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, va conduce astazi sedinta comuna dedicata suspendarii presedintelui. Din ratiuni de securitate, li s-a interzis accesul la sedinta celor 100 de persoane care l-au solicitat.

PSD, PRM si PC vor vota pro-suspendare cu bilele la vedere. Putini ii mai dadeau ieri o sansa lui Traian Basescu. Majoritatea pariurilor erau puse pe suspendarea sa cu un vot zdrobitor. Pe hartie, PSD, PRM si PC ar aduna 227 de voturi.

Din tabara suspendatorilor vor fi lipsi putini parlamentari: 3-4 PSD-isti, 2 conservatori si 2-3 PRM-isti. Toti sunt plecati din tara. Cele trei partide au hotarat ca parlamentarii acestora sa-si arate bilele inainte de a le introduce in urna.

„Votul parlamentarilor PSD va fi facut la vedere”, a anuntat Mircea Geoana. „Nu exista nicio prevedere parlamentara care sa interzica sa aratam bilele”, l-a completat si colegul sau de suspendare, C.V. Tudor.

Aceeasi optiune a manifes-tat-o si Dan Voiculescu. De asemenea, PD si PLD au optat pentru „votul la vedere”, dar impotriva suspendarii.

Pentru a avea liniste suspendandu-l pe Basescu, PSD, PRM si PC ar avea nevoie de 233 de voturi din 465. Ceea ce inseamna ca le mai trebuie 6 voturi, pe care le-ar putea cauta la liberali, UDMR-isti si independenti.

Tariceanu nu voteaza

Teoretic printre cei 72 de parlamentari liberali se gasesc cativa care sa puna umarul la debarcarea presedintelui. Oficial, pozitia comunicata de conducerea PNL a fost aceea ca „liberalii sa voteze dupa propria constiinta”. Constiinta liberalilor nu este insa unitara. De exemplu, cea a lui Tariceanu i-a spus sa vina la sedinta, dar sa nu voteze.

„Fiind prim-ministru nu pot sa plec de la considerente de ordin subiectiv, de la resentimente si  trebuie sa ma comport ca un prim-ministru al unei tari fata de care am o mare responsabilitate”, s-a justificat Tariceanu.

Potrivit unor surse din PNL, in timpul sedintei conducerii liberale premierul Tariceanu le-a spus colegilor sai de partid ca nu vrea sa le influenteze decizia.

„Incercati sa ma intelegeti, nu ma puneti intr-o situatie delicata, pentru ca eu ma intalnesc cu tot felul de oameni, atat in tara, cat si peste hotare, si nu pot sa-mi asum vreo decizie clara pentru suspendare”, a spus Tariceanu.

Cei mai multi membri ai conducerii PNL s-ar fi exprimat, spun sursele noastre, pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Parlamentarii maghiari vor mentine secretul votului. Decizia a fost luata deoarece opiniile sunt impartite in randul lor. (Andi Manciu, Laura Gafencu)

Seful PSD pune bilete pe foc

Geoana: Basescu i-a santajat pe judecatori Mircea Geoana l-a acuzat ieri pe Traian Basescu ca i-a santajat pe judecatorii Curtii Constitutionale pentru ca acestia sa avizeze negativ solicitarea de suspendare.

Judecatorii Curtii au respins afirmatiile presedintelui PSD, precizand ca nu au fost santajati. De asemenea, conducerea SRI a negat ca Basescu ar fi solicitat informatii despre judecatorii Curtii. Nu in ultimul rand, Administratia Prezidentiala a negat si ea.

Potrivit lui Geoana, Basescu i-a cerut directorului SRI si prim-adjunctului Florian Coldea informatii compromitatoare asupra judecatorilor Curtii Constitutionale”. Drept proba a afirmatiilor sale, presedintele PSD a adus fotocopii dupa trei „biletele olografe scrise de mana lui Coldea” prin care acesta ar fi „dispus verificarea in banca de date a SRI” a datelor existente despre trei judecatori: Ion Predescu, Nicolae Cohinescu si Aspazia Cojocariu.

Cele trei biletele prezentate de Geoana aveau urmatorul continut: „Ion Predescu Dosar Fond „X” (urmarire informativa) Dolj (predat CNSAS-P.V. 50975/ 02.10.2002)”  „Nicolae Cochinescu  Dosar Fond „y”? Penal/ Timis predate Procuraturii Militare Timis (P.V. nr. 79/1991)”, respectiv: „Cojocaru Aspazia (2 file/note legate de Rodica Stanoiu, id. in dosare terte) a fost la CNSAS (se pare Pol. Politica)”.

Coldea a scris biletele, dar cu alt scop Prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea si-a asumat  cele trei bilete. Insa a respins acuzatia ca ar fi avut ca scop furnizarea de informatii compromitatoare despre judecatorii Curtii.

Coldea a precizat ca este vorba despre niste verificari ale Serviciului facute in urma unor materiale de presa in care se vehicula scenariul ca judecatorii Curtii sunt santajabili.

„In urma acestor verificari s-au intocmit niste notite de birou care, nu se stie in ce mod, au ajuns in mass-media”, a declarat Coldea. Conducerea SRI a decis infiintarea unei comisii de investigatie care sa afle cum au ajuns cele trei bilete in posesia lui Geoana.

„Domnul Geoana are o eticheta pusa de Ion Iliescu. Ce face azi e mult mai grav. Incearca sa discrediteze un aviz legal al Curtii. Un om politic care ajunge sa discrediteze o institutie pentru ca nu a vrut sa intre in jocul sau este un om politic iresponsabil”, a reactionat Traian Basescu. (Florin Ciornei, Clarice Dinu)

CNSAS

Predescu si Cojocaru, dosare solutionate Colegiul CNSAS s-a pronuntat deja in cazul lui Ion Predescu si al Aspaziei Cojocaru, doi dintre judecatorii indicati in inscrisul prezentat de Mircea Geoana.

Al treilea, Nicolae Cochinescu, este inca „in verificari”. Predescu a fost verificat inca din 2004, ca senator PSD, in cazul sau luandu-se insa o decizie de necolaborare cu fosta politie politica.

Surse din Colegiu confirma ca pe numele lui Predescu s-a identificat un dosar de urmarire, dar care nu contine „elemente compromitatoare”. Toti cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au trecut prin filtrul CNSAS si la inceputul acestui an, la cererea ministrului de atunci al justitiei, Monica Macovei.

Deocamdata, Colegiul a constatat insa ca numai Aspazia Cojocaru a colaborat cu Securitatea. Decizia luata in martie pe baza a doua note informative, din anii ‘80, gasite in dosare conexe, a fost publicata in presa la inceputul acestei luni. Tot atunci a iesit la iveala faptul ca Aspazia Cojocaru ar fi fost folosita ca informator la Institutului de Cercetari Juridice, ca si Rodica Stanoiu. (Anca Simina)

Cititi si "SE FAC JOCURILE!"

Ne puteți urmări și pe Google News