Nu intoarceti Romania la justitia Chiuara!

Nu intoarceti Romania la justitia Chiuara!

Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, este acuzat de imixtiune in activitatea DNA.

Asta dupa ce liberalul a cerut revocarea procurorului-sef Doru Tulus. Seful Directiei Nationale Antico-ruptie (DNA), Daniel Morar, l-a acuzat ieri pe ministrul liberal al justitiei, Tudor Chiuariu, de imixtiune in activitatea institutiei pe care o conduce si a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa intervina in acest caz si sa protejeze independenta procurorilor.

Imixtiunea la care s-a referit Morar s-ar fi produs in urma cu aproximativ doua saptamani, cand Chiuariu l-ar fi contactat telefonic si i-ar fi cerut doua lucruri: informatii confidentiale legate de dosarele „importante” ale DNA si blocarea temporara, pe perioada suspendarii presedintelui, a anchetelor in care sunt implicati oameni politici.

Morar: „O sa fac si sesizare scrisa la CSM”

„Mi-a spus: „Vreau sa stiu anumite dosare importante, sa stiu de ele inainte de a aparea in presa, si ar fi bine ca in perioada aceasta sa nu se politizeze totul si sa nu mai apara dosare”.

Am sesizat CSM-ul astazi (ieri - n.r.) cu privire la imixtiunea ministrului justitiei in treburile DNA-ului”, a precizat Daniel Morar. La randul lui, Chiuariu a recunoscut ca i-a telefonat lui Morar, dar a respins acuzatiile acestuia. „E o minciuna! Eu doar i-am cerut sefului DNA sa tina institutia departe de jocurile politice tensionate din acest moment”, s-a aparat acesta.

Chiuariu „umbla” la sefii DNA

Morar a facut aceasta socanta dezvaluire la cateva ore dupa ce, ieri-dimineata, pe masa CSM a sosit o adresa prin care ministrul Chiuariu cere destituirea din functie a procurorului Doru Tulus, seful Sectiei a II-a din DNA, pe motive de „ineficienta”.

Potrivit unor surse judiciare, solicitarea este sumara, ocupa doar o pagina si cateva randuri, si a sosit pe faxul CSM luni seara, in jurul orei 23.00, unde a fost gasita a doua zi dimineata de angajatii institutiei.

Membrii CSM i-au informat pe procurorul Tulus si pe seful DNA, Daniel Morar, despre solicitarea ministrului, iar pe procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, au chemat-o de urgenta de la Constanta, unde participa la un seminar. Sedinta CSM a inceput cu mai mult de o ora intarziere si a fost tensionata.

„Vad ca solicitarea ministrului a fost inregistrata astazi. Ce este atat de urgent incat trebuie sa dam avizul tot astazi? S-a facut recent vreun control, vreo evaluare la DNA din care sa reiasa ca sunt probleme de management sau de eficienta?”, a intrebat, iritata, Codruta Kovesi. „Sunteti in eroare. Niciun text de lege nu ma obliga sa fac control pentru a cere destituirea unui sef din Parchet”, a replicat Chiuariu.

„Cererea ministrului mi se pare, la acest moment, cel putin dubioasa. Sectia pe care o coordonez a trimis in judecata pana acum mai multi parlamentari, doi secretari de stat, doi presedinti de consilii judetene si cativa magistrati. Eu nu am ce sa-mi reprosez. Nu stiu daca este ceva politic la mijloc, pot doar sa banuiesc”, a adaugat si procurorul Doru Tulus.

Cateva ore mai tarziu, seful DNA, Daniel Morar, a anuntat public ca-l acuza pe ministrul Chiuariu de imixtiune in actul de justitie. „Am primit acel telefon acum doua saptamani, dar abia acum, dupa cererea de azi a ministrului, am realizat ca nu a fost vorba doar despre o simpla greseala a acestuia, ci despre un amestec in treburile DNA”, a mai spus Morar.

Patru demnitari UDMR, invinuiti Chiar in ziua in care ministrul justitiei inainta catre CSM propunerea de revocare din functie a procurorului Tulus, anchetatorii din cadrul sectiei conduse de acesta au declansat urmarirea penala impotriva unor demnitari membri ai UDMR.

Luni, la serviciul teritorial din Satu-Mare, au fost pusi sub invinuire depu-tatul UDMR, Erdei Doloczki Istvan, presedintele Consiliului Judetean Satu-Mare, Stefan Szabo, subprefectul de Satu-Mare, Riedl Rudolf, si secretarul de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Cseke Attila-Zoltan. Cei patru sunt acuzati de abuz in serviciu deoarece ar fi „impartit drepturi banesti pe criterii politice si etnice favorizand firme sau primari ai UDMR”. 

Atacati pe legea Macovei

Potrivit legilor actuale, ministrul justitiei este cel care are atributia de a propune presedintelui Romaniei numirea si revocarea din functii a sefilor Parchetului General, DNA si DIICOT.

CSM poate fi de acord sau nu cu aceste propuneri, dar isi exprima vointa printr-un aviz consultativ, de care seful statului poate sau nu sa tina cont atunci cand ia decizia finala.

Acest mecanism a fost pus la punct in 2005, prin adoptarea pachetului de legi privind reforma in Justitie, propus de fostul ministru Monica Macovei. Aceasta a criticat, ieri, faptul ca succesorul sau se amesteca in activitatea DNA. „Fiecare raspunde pentru faptele sale”, a mai precizat ea.

REACTII

Ministrul justitiei, pus la zid de Basescu

Cererea ministrului justitiei de revocare din functia de sef al Sectiei a II-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a procurorului Doru Tulus a starnit reactii negative si critici atat din „zona” politica, dar si din partea unor organizatii nonguvernamentale.

„Precedent periculos”, „eliminari de persoane”, „blocarea unor dosare penale” sau „exercitarea autoritatii prin control” au fost doar cateva dintre expresiile folosite, ieri, ca raspuns fata de situatia creata la DNA. 

Basescu: „Vor sa-si ascunda hotii de lege” „Este semnalul ca ceea ce anticipam se produce. Indepartarea Monicai Macovei, odata cu tot PD-ul, si suspendarea presedintelui au avut, de fapt, ca obiectiv sa se ajunga din nou la a se pune sub control justitia. Acesta este semnalul pe care-l dau oameni politici inconstienti. O aspiratie legitima a romanilor, aceea de a avea o justitie care sa lucreze pentru protejarea interesului public, este, iata, distrusa intr-o zi”, a declarat pentru Radio Europa FM Traian Basescu.

Intrebat daca crede ca schimbarile in Parchete vor continua, el a aratat ca „acesta este obiectivul oamenilor astora, sa-si ascunda hotii de lege, de justitie”.

Presedintele suspendat a adaugat ca „acesta este un semnal profund negativ, care incepe sa arate intentiile acestei „lovituri de stat”, sa-i spunem mascata sub haina democratiei.

Probabil ca la ora asta ar fi fost schimbati Morar si Kovesi daca nu era interventia dura a Comisiei Europene. Aceasta i-a avertizat deja ca, fara ANI, si cu indrazneala de a-i schimba pe cei doi procurori, clauza de salvgardare se aplica imediat”.

La randul lor, membrii Partidului Liberal Democrat (PLD) s-au declarat „ingrijorati” de evenimentele de la DNA, apreciind ca, daca cererea ministrului justitiei va fi acceptata de CSM, „s-ar crea un precedent periculos, care poate fi urmat de o cascada de eliminari de persoane in zonele-cheie ale luptei anticoruptie”.

„Se poate activa clauza de salvgardare”

Mult mai virulent a fost presedintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc. Acesta pune miza cererii de demitere pe marginea unei incercari a actualului guvern de a bloca dosarele penale ale unor politicieni.

„Prin acest gest este compromisa frageda independenta a puterii judecatoresti, sunt compromise lupta impotriva coruptiei si credibilitatea Romaniei”, a incheiat liderul PD. Organizatia nonguvernamentala „Transparency International Romania” a mutat accentul cererii de demitere de ieri de pe efecte pe motive.

„Este lipsit de relevanta si obiectivitate sa se ia in discutie activitatea unui magistrat fara a se solicita o analiza prealabila. Acesta este un gest institutional care arata ca eforturile anticoruptie au inceput sa fie declasate ca prioritate de catre autoritatile de la Bucuresti”, se arata intr-un comunicat al organizatiei. (Mihai Mincan)

Diaconescu: „CSM trebuia sa ia decizia finala”

 

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, spune ca decizia de ieri a ministrului justitiei nu ar fi fost posibila daca Monica Macovei nu ar fi modificat legislatia privind numirea si revocarea procurorilor.

„Ar fi fost necesar ca membrii CSM sa poata lua decizia finala. In actuala forma, acestia au doar aviz consultativ si este o greseala”, sustine reprezentantul PSD. Si PC a reactionat prin purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca. Acesta a aratat ca asteapta explicatiile ministrului justitiei si ale CSM in legatura cu motivele demararii acestei proceduri.

PREMIERA IN JUSTITIE Protest colectiv al procurorilor Tentativa ministrului justitiei de a-l schimba din functie pe Doru Tulus a declansat, pentru prima data in ultimii 17 ani, un protest colectiv al procurorilor.

Imediat dupa sfarsitul sedintei CSM de ieri, presa centrala a primit un protest semnat de 34 de procurori (ceea ce reprezinta cea mai mare parte a anchetatorilor care activeaza in structura centrala a Departamentului National Anticoruptie), prin care acuza in mod deschis „ingerinta grava” a ministrului justitiei in activitatea DNA.

Toti pentru unul

Pe lista semnatarilor apar si sefii celorlalte sectii din DNA, respectiv seful Sectiei I, Lucian Papici; adjunctul acestuia, Camelia Sutiman; adjunctul sefului Sectiei a II-a, Ovidiu Baias, si seful Sectiei Militare, Romeo Balan.

De asemenea, protestul a fost semnat si de Elena Cherciu, seful Sectiei Judiciare, si de procurorii Vasile Doana si Ion Alexandru, sefi de serviciu din cadrul DNA.

Chiuariu promoveaza un act de „ingerinta grava in activitatea DNA”

In comunicatul de protest se arata ca „procurorii din cadrul structurii centrale a DNA isi exprima profunda dezaprobare fata de maniera brutala si conjuncturala in care ministrul justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din functie a domnului procuror-sef sectie Doru Florin Tulus. Prin propunerea de revocare nefondata si nejustificata, ministrul justitiei promoveaza un act de ingerinta grava in activitatea DNA, de natura sa destabilizeze buna functionare a institutiei. In plus, procurorii din cadrul Sectiei a II-a, care lucreaza in subordinea directa a domnului procuror-sef Doru Tulus, sustin in mod cert faptul ca acesta indeplineste toate conditiile profesionale si manageriale pentru functia pe care o ocupa si isi exprima solidaritatea deplina cu acesta”.

Demn de remarcat este ca nici seful DNA, Daniel Morar, nici adjunctii acestuia, Mircea Zarie si Carmen Galca, nu apar pe lista protestatarilor.

Controverse

Ministrul Chiuariu, apropiat al unui liberal sustinator de corupti

Numirea lui Tudor Chiuariu in functia de ministru al justitiei a ridicat numeroase semne de intrebare, acesta fiind considerat un apropiat al „baronului” liberal Relu Fenechiu.

Pana la data numirii in functie, Chiuariu a ocupat postul de sef al Departamentului de Lupta Antifrauda din cadrul guvernului. Inainte de a intra in aparatul guvernamental, actualul ministru a fost avocatul lui Relu Fenechiu de cauzele caruia s-a „ocupat” in perioada 1998-2004.

Presa centrala a sustinut ca din cercul de apropiati ai lui Fenechiu ar fi facut parte si fostul prefect de Iasi, Radu Prisacaru, retinut de procurorii anticoruptie pentru luare de mita. In aceeasi cauza a fost pus sub invinuire si fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului Iasi, Flavius Ionita.

Conform unor informatii publicate in presa, atat Prisacaru, cat si Ionita ar fi fost sprijiniti de Relu Fenechiu pentru a ajunge in functiile de prefect, respectiv sef al ADS Iasi.

Interviu

Procurorul Doru Tulus: „Sunt convins ca Dan Voiculescu si altii vor sa ma vada demis” EVZ: Ministrul justitiei a cerut revocarea din functie pentru management defectuos. Ati avut vreun control din partea unei alte autoritati care sa stabileasca acest lucru? Doru Tulus: Nu. Am avut doar calificative foarte bune, inclusiv de la Comisia de monitorizare a Uniunii Europene.

 

Credeti ca decizia de revocare este un ordin dat pentru a fi oprite dosarele grele care sunt in lucru? Asa cred.

Credeti ca domnul Voiculescu va vrea capul?Sunt convins ca si el, si altii vor sa ma vada demis.

Stiti ca procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, l-a acuzat pe ministrul justitiei ca i-a cerut sa-l informeze despre dosarele in lucru?Da. Este o grava imixtiune a politicului in domeniul justitiei.

Credeti ca CSM va va proteja, asa cum preconiza presedintele Traian Basescu?Am toata increderea in Consiliul Superior al Magistraturii. (Mihai Soica)

 

 

 

Profil Magistratul Tulus, amenintat de Botos ca nu va fi sef niciodata Doru Tulus a debutat in calitate de procuror in 1994 la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca. Dupa cativa ani a fost promovat la Parchetul Tribunalului, de unde a fost numit in urma cu doi ani procuror la Biroul Cluj-Napoca al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata. De aici a fost avansat in functia de sef al Sectiei a II-a din DNA, care se ocupa cu infractiunile conexe infractiunilor de coruptie.

Conform celor care il cunosc, procurorul Tulus este un pasionat de munca, el fiind considerat un „impartial” care-si facea treaba cu detasare, fara partinire. Este casatorit cu o judecatoare din cadrul Curtii de Apel Cluj, Andreea Tulus.

Seful Sectiei a II-a este prieten foarte bun cu seful DNA, Daniel Morar, si cu un alt procuror de la DNA Cluj, Florin Maghiar. Cei trei au anihilat, la sfasitul anului 2000, o retea care se ocupa cu eliberarile conditionate din penitenciar.

Cu acea ocazie au fost arestati si, ulterior, condamnati judecatorul Viorel Burzo, seful Serviciului secret al Ministerului de Justitie, colonel Vitan, seful Penitenciarului Gherla, Vasile Muresan si altii.

Mai mult, in cursul anului 2004, Tulus si alti trei procurori, printre care se numara si Daniel Morar, au refuzat sa completeze formularele trimise de Parchetul General, pentru a obtine certificat ORNIS, pe motiv ca le aduce atingere vietii private. Gestul magistratilor a starnit mania fostului procuror general Ilie Botos care, sustin unele surse, i-ar fi amenintat ca, atat timp cat el va ocupa acea functie, ei nu vor fi sefi niciodata.

Tulus a fost numit in functia de sef al Sectiei a II-a a DNA (Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie) in septembrie 2005, la propunerea fostului ministru al justitiei Monica Macovei.

De atunci si pana acum, procurorii din subordinea sa au instrumentat mai multe dosare in care au fost pusi sub acuzare si, ulterior, trimisi in judecata mai multi politicieni, unii cu functii importante, vicepremieri sau senatori si deputati, care reprezinta atat fosta, cat si actuala putere (membri ai PSD, PD, PNL, UDMR si PC).

Lista fierbinte

Dosare grele ale procurorului Tulus > Ion Dumitru, deputat PSD - achizitii publice ilegale > Gavril Marza, seful filialei PSD Suceava - obtinerea de foloase necuvenite

> Ion Stan, deputat PSD - obtinerea de foloase necuvenite > Mihail Sireteanu, PSD - fraudarea cu peste sase milioane de lei a fabricii de armament de la Mizil

>  Marko Bela, presedinte UDMR - incasarea a peste 900 de milioane de lei vechi pentru carti care urmau sa fie editate  >  Stelian Dutu, deputat PD - prejudicierea cu 3,3 milioane de euro

a Consiliului Judetean Constanta >  Cristian Anghel, primar PNL de Baia-Mare - abuz in serviciu

>  Dan Ilie Morega, liderul PNL Gorj - colectare de bani, prin sefii institutiilor descentralizate din Gorj, pentru „pusculita” PNL >  Dan Voiculescu, liderul PC - spalare de bani

> Camelia Voiculescu, presedintele Grupului „Intact” - spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata > Gheorghe Copos, ex-vicepremier - evaziune fiscala.

ANCHETE DNA Voiculescu, Copos si „Loteria”

Povestea anchetelor prin care procurorii anticoruptie au descalcit hatisul relatiilor „ilegale” dintre George Copos si seful sau pe linie de partid, Dan Voiculescu, a inceput in ianuarie anul trecut. Mai exact, pe 19 ianuarie 2006, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) anunta ca procurorii au demarat urmarirea penala impotriva vicepremierului Copos in dosarul „Loteria”.

Acesta a fost acuzat ca ar fi prejudiciat statul cu peste 1.000.000 de euro prin realizarea unor tranzactii „fictive” la vanzarea catre Loterie a unui „pachet” de 38 de spatii comerciale. La inceputul lunii iunie anul trecut, o parte a dosarului a ajuns pe rolul instantei.

Procurorii, atacati public de invinuiti

Intre timp, procurorii au continuat ancheta, verificand modul in care Copos „a spalat” suma obtinuta ilegal din vanzarea spatiilor comerciale catre Loterie.

In acest mod, anchetatorii au ajuns la Dan Voiculescu si la fiica sa, Camelia Voiculescu. Pe 30 martie anul acesta, liderul conservator a fost pus sub invinuire pentru spalare de bani, iar fiica sa mai mare pentru spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in dosarul botezat de presa „Loteria II”.

Inca de la debutul anchetelor, atat George Copos, cat si Voiculescu nu au ezitat sa-i atace public pe anchetatori, pe seful DNA, Daniel Morar, si pe fostul ministru al justitiei Monica Macovei.

In timp ce Copos s-a multumit sa acuze DNA ca ar distorsiona adevarul inducand opiniei publice perceptia ca orice „om de afaceri este infractor”, Voiculescu a ajuns pana la a depune o plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva sefului DNA, pe care l-a numit „unealta lui Basescu si a lui Macovei” si despre care a sustinut ca ar fi facut politie politica.

Cititi si ''Demisii la Justitie!''!

Ne puteți urmări și pe Google News