Evenimentul Zilei > Justitie > Nu intoarceti justitia in anii ’90! IJC reactioneaza la unele propuneri de schimbare a Statului Magistratilor
Nu intoarceti justitia in anii ’90!  IJC reactioneaza la unele propuneri de schimbare a Statului Magistratilor

Nu intoarceti justitia in anii ’90! IJC reactioneaza la unele propuneri de schimbare a Statului Magistratilor

Freedom House România, EFOR și CRPE, membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, atrag atentia ca unele dintre propunerile de modificare a legii privind Statutul Magistraților pot afecta progresul inregistrat de Romania în reforma sistemului judiciar. Redam mai jos comunicatul ONG-urilor semnatare.

Posibilitatea numirii fără concurs a avocaților cu vechime de 18 ani în functiile de judecator sau procuror ori posibilitatea revenirii în magistratura, fara concurs, a unor judecatori sau procurori care au demisionat, singura conditie fiind ca acestia sa fi avut anterior demisiei zece ani vechime ca magistrati (variante adoptate la ședinţa din 21 iulie 2015 a Comisiei nr. 1 a CSM), deschid calea numirilor politice sau preferentiale în magistratura.

In ultimii ani sistemul judiciar din Romania a aratat că poate sa performeze si sa elimine din randul magistratilor pe cei cu privire la care au existat supiciuni de coruptie si lipsa de integritate. Aceste performante au aparut pentru ca din punct de vedere legislativ sistemului judiciar i s-a garantat independenta si pentru ca s-au creat in interiorul sistemului mecanisme de rezolvare a problemelor de integritate. In aceste condiții este inacceptabil ca printr-o modificare legislativa precum cea care se prefigurează sa anulam ce s-a castigat in ultimii ani si sa intoarcem sistemul judiciar din Romania in anii ’90.

In același timp, consideram ca sistemul de evaluare a magistratilor trebuie asezat pe o baza in care competitia sa fie reala. Actualul sistem de evaluare a performantei nu indeplineste acest criteriu meritocratic. De asemenea, sistemul de promovare in functie trebuie adaptat functionarii reale a sistemului judiciar si sa tina cont de experienta si activitate, nu doar de cunostintele teoretice.

Indemnam la consultari publice largi cu corpul magistratilor pentru a se gasi formule care sa asigure atat promovarea celor mai buni magistrati si care sa respecte si independenta justitiei, atat de greu castigata. 

Organizatiile semnatare isi exprima disponibilitatea de a facilita si a contribui la acest proces.

UNJR: "Propunerile CSM de modificare a modului de selecţie a magistraţilor conduc la un REGRES în justiţie"

Evenimentul zilei a difuzat în urmă cu câteva zile informația cu privire la modificările intenționate, prin care se permite accesul în magistratură fără concurs pentru avocații cu o vechime de peste 18 ani, precum și intenția de a fi amendată în Camera Deputaților inițiativa de modificare a Legii Avocaților, pentru a se introduce și posibilitatea ca magistrații să acceadă în avocatură fără concurs, dacă au de asemenea 18 ani de vechime. Ziarul nostru a informat și despre întâlnirea care a avut loc vinerea trecută la sediul CSM, între președintele Consiliului și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Precum și despre prezența al CSM a deputatului conservator Bogdan Ciuca, chemat de președintele Consiliului "pe motive de sănătate".

UPDATE. Unde se duce Cazanciuc când PLEACĂ de la Justiție. Modificările pregătite i-ar permite întoarcerea în magistratură sau intrarea în avocatură. Totul fără examen! 614 magistrati protestează împotriva modificării Legilor Justiției. CSM RĂSPUNDE!