Nu există loc pentru standarde duble în NATO

Sursa foto: Freepik

Miniștrii Apărării din statele membre NATO s-au reunit la Bruxelles timp de două zile. În acest context, să amintim că odată cu atacarea Ucrainei de către Rusia, s-a aflat că în stocurile Europei nu există suficientă muniție pentru a-i livra Ucrainei cât are nevoie. Uniunea Europeană, specialistă în a transforma criza într-o oportunitate, și-a suflecat mânecile și a crescut producția, dezvoltând standardul de producție specific UE. Însă numeroase țări UE sunt în același timp și membre NATO. În cadrul Alianței există un departament numit NSO, NATO Standardization Office. Din 1951, acesta stabilește calibrele și standardele comune pe care trebuie să le folosească statele membre NATO în privința muniției. Din acest motiv, un glonț de calibrul 7.62 produs de MKE poate fi utilizat cu arme germane, spaniole sau americane.

NATO ia atitudine în fața UE

În acest context, s-a atras atenția asupra pericolului privind demersurile Uniunii Europene de a își stabili propriul standard în ceea ce privește producția de muniție. Cu toate acestea, Jiri Sedivy, care în prezent conduce Agenția de Apărare a UE și a fost numit secretar general adjunct al NATO responsabil pentru politica de apărare, s-a făcut că nu aude. Drept urmare, SUA s-au sesizat în privința pericolului reprezentat de acest demers al UE. Pentru că aplicarea unor standarde duble în privința producției de muniție poate genera probleme între aliați în cursul operațiunilor. În plus, niciun producător de arme și muniții nu va implementa două linii de producție diferite pentru NATO și UE.

Prin urmare, la reuniunea de la Bruxelles, miniștrii Apărării din țările NATO au luat o decizie de principiu privind revigorarea NSO, adăugarea de noi acorduri de standardizare și stabilirea de către NATO a unui standard unic între aliați pentru arme și muniții. Din punctul de vedere al Turciei, aceasta este o decizie foarte importantă. NATO a pus capăt tentativei UE de a impune un dublu standard. În plus, decizia a fost luată sub conducerea fostului premier olandez, ales pe motiv că "provine dintr-o țară fondatoare a UE". Este un aspect plin de semnificație.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / MILLIYET