Nu exageraţi cu radiografiile

Nu exageraţi cu radiografiile

Anual, sunt permise patru examene radiologice complete sau două tomografii computerizate. Cei care depăşesc această limită riscă să facă tumori maligne, arată studii recente.

Expunerile repetate la radiaţiile emise de aparatele de radiografie sau de computerele tomograf pot duce în timp la apariţia tumorilor maligne, arată un studiu recent al cercetătorilor americani de la Centrul Medical Regional Orlando din Florida. Riscul apariţiei cancerului creşte cu cât expunerile se fac mai devreme, de la vârste fragede, susţin specialiştii. Există aparate performante mai periculoase decât cele vechi.

Astfel, PET-CT-ul, un computer tomograf de ultimă generaţie care a fost lansat de curând şi în România, emite cele mai periculoase radiaţii, urmat de tomograful obişnuit. Mai puţin iradiante sunt scintigrafele şi aparatele comune folosite pentru radiografii.

În schimb, aparatul de rezonanţă magnetică (RMN-ul) şi ecografele nu emit deloc radiaţii. Riscul iradierii este şi mai mare în spitalele din România, unde majoritatea aparatelor de imagistică nu au fost schimbate de zeci de ani. Regulile europene de siguranţă impun schimbarea acestor dispozitive o dată la şase ani, spun specialiştii.

PET-CT-ul, de două ori mai iradiant decât tomograful obişnuit

Teoretic, cel mai performant computer, PET-CT-ul, folosit pentru detectarea cancerului din stadii incipiente, este de două ori mai periculos decât tomograful obişnuit.

„Acesta combină tomografia obişnuită cu scintigrafia. Pe de o parte, iradierea vine de la cele două tuburi de raze folosite în tomografie, iar în al doilea rând, de la substanţa de contrast care se foloseşte pentru detectarea tumorilor canceroase. Beneficiile aparatului însă depăşesc riscurile“, explică doctorul Ioan Diaconescu, consultant medical şi specialist imagistică medicală la compania „Pozitron Consulting“.

Expunerile la astfel de raze ar trebui să fie limitate la doar două pe an. „Nu vrem să sugerăm că aceste analize nu sunt bune, dar vrem să subliniem că doctorii şi pacienţii trebuie să ia în considerare numărul expunerilor la raze X de-a lungul unei vieţi. Dacă nu putem să obţinem informaţii despre starea medicală a unui pacient prin altă metodă, atunci putem să facem astfel de analize cu raze X“, subliniază Timothy Bullard, medic de urgenţe la Centrul Medical Regional Orlando din Florida, care a condus cel mai recent studiu privind iradierea pacienţilor, citat de publicaţia on-line „Health“.

Deoarece radiografiile obişnuite sunt mai puţin nocive, acestea se pot face patru pe an. Numărul lor poate creşte sau poate scădea în funcţie de zona investigată. „Bazinul şi coloana vertebrală sunt zone mai expuse. Pe de altă parte, la craniu sau membre se pot face un număr mai mare de radiografii“, mai spune doctorul Ioan Diaconescu.

LA RISC

Copiii pot suferi mutaţii

Copiii, tinerii şi femeile însărcinate au un risc ridicat de a face tumori maligne dacă fac astfel de analize. Acest lucru se explică prin faptul că razele X provoacă modificări de structură. „Dacă se iradiază celule tinere, care se află în diviziune, există un risc ridicat ca acestea să înceapă să se înmulţească haotic şi, drept urmare, să dea naştere la mutaţii“, apreciază Ioan Diaconescu. Şi adulţii au un risc ridicat de a face cancer în zonele cu celule mai active, cum este cazul glandei tiroide şi al organelor sexuale. „În general, este bine să se limiteze radiografiile pe tiroidă sau gonade (n.r. - glande sexuale)“, subliniază doctorul.

Ne puteți urmări și pe Google News