Un expert bulgar recomandă un remediu natural și la îndemână care să combată riscul formării cheagurilor de sânge în urma vaccinării anti-Covid-19
Oamenii care s-au vaccinat împotriva virusului Covid-19 ar trebui să mănânce roșii și să bea suc de roșii, ca un remediu natural împotriva cheagurilor de sânge. Este recomandarea directorului Centrului Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare, profesorul Todor Kantardzhiev, citat miercuri de corespondentul bulgar al Euractiv.
Este un sfat pe care instituțiile din Bulgaria l-au dat cetățenilor țării vecine. Comentariul referitor la roșii a fost singura declarație făcută de autoritățile bugare despre problemele întâmpinate cu vaccinul AstraZeneca. Utilizarea acestuia a fost restricționată în Germania din cauza cazurilor de cheaguri de sânge raportate la femei în vârstă de până la 60 de ani. Însă alte câteva țări europene au raportat cazuri similare.
Până în momentul de față, Bulgaria a vaccinat numai 6% din populație, ceea ce reprezintă rata cea mai scăzută de vaccinare din Uniunea Europeană. Vaccinul folosit în principal de autoritățile bulgare este AstraZeneca, dezvoltat de Universitatea Oxford. Acum două săptămâni, profesorul Todor Kantardzhiev recomanda bulgarilor infectați cu virusul SARS-COV-2 să mănânce o lămâie presărată cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce încărcăturile virale din gât.
O treime dintre bulgari s-a imunizat împotriva infecției cu SARS-CoV-2
Miercuri profesorul, care este membru de bază al Comitetului național de gestioare a pandemiei, a declarat pentru o televiziune locală că aproximativ o treime dintre bulgari ar trebui să se fi imunizat deja împotriva coronavirusului, dacă se ține seama de persoanele vindecate și de cele vaccinate. Datele oficiale arată că pacienții care s-au vindecat de boală și cele vaccinate anti-Covid nu depășesc totuși 10% din populația totală a țării vecine.
De săptămâna trecută, toată Bulgaria a intrat în scenariul roșu al pandemiei. Potrivit conf. univ. Ivan Ivanov, director al Laboratorului Național de Referință de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare, există o tendință clară de răspândire mai rapidă a virusului în versiunea sa britanică. Totuși, specialistul mizează pe influența vaccinurilor, fiind convins că „deși mai puțin eficace împotriva variantelor africană și braziliană, toate vaccinurile acoperă toate opțiunile în acest moment”.
Sursa: Euractiv