"Nu avem nevoie de staruri în Parlament"

"Nu avem nevoie de staruri în Parlament"

Crin Antonescu, Viorel Hrebenciuc, Lavinia Şandru, Dumitru Dragomir, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Geoană, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Adrian Păunescu sunt doar câţiva dintre parlamentarii care vor să obţină un nou mandat în Legislativul României, dar a căror activitate parlamentară în ultimii doi ani a fost predominată de absenţa la voturile din plen.

Aceasta este concluzia unui raport al Institutului pentru Politici Publice care a analizat activitatea senatorilor şi deputaţilor în perioada 6 februarie 2006 - 24 iunie 2008.

"Alegătorul trebuie să cunoască - dincolo de sloganurile electorale sau de terţe păreri - care este cu adevărat capacitatea acestor candidaţi de a reprezenta interesele întregii naţiuni şi pe cel al locuitorilor din circumscripţiile electorale pe care le reprezintă, pornind de la atribuţiile de bază ale calităţii de parlamentar: votul asupra proiectelor de lege şi iniţiativele legislative", se arată în raportul IPP. Crin Antonescu, chiulangiul de la Cameră

Nume sonore din actualul Parlament, prezente frecvent în media şi poate mai cunoscute electoratului decât cele ale deputaţilor care figurează în clasamentul fruntaş al prezenţei, se regăsesc pe lista celor care au absentat masiv de la voturile din plenul Camerei în perioada monitorizată. Astfel, deputatul Crin Antonescu are o prezenţă la votul din plen de 15,6%, dar nu ratează emisiunile sau dezbaterile politice. El este urmat de Gabriel Oprea cu o prezenţă de 16%, Viorel Hrebenciuc cu 17%, Liviu Almăşan cu 17%. Lavinia Şandru, şi ea foarte vizibilă în media, are o prezenţă la vot de doar 19,3%.

"Politica românească nu are nevoie personalităţi politice a căror principală grijă este să devină staruri. Nu e nimic rău în a fi cunoscut, însă notorietatea nu trebuie să fie singura sau cea mai importantă calitate a unui politician ajuns în parlament. Există printre parlamentari personalităţi care îşi doresc mediatizare şi nu sunt neapărat obişnuiţi cu activitatea zilnică fără avantaje de imagine, de aceea între a rămâne conştiincioşi în băncile parlamentului la dezbateri/vot şi a merge la o întâlnire politică, o emisiune de televiziune, o recepţie etc., vor alege a doua variantă", se mai arată în raportul IPP.

Ca distribuţie politică, partidele care înregistrează cel mai mare număr de absenţi în acest clasament al absenţelor la Camera Deputaţilor sunt: PSD, cu 9 (reprezentând 8,5% din totalul mandatelor deţinute de acest partid) deputaţi prezenţi la doar o treime din voturi şi PRM cu 5. Vadim, cel mai ineficient senator

"Faptul că pe primele două poziţii ale clasamentului absenteismului la voturile din plenul Senatului figurează doi lideri de partid - astăzi candidând pentru un nou mandat - spune mult despre lipsa unei legături reale între electorat şi partide şi despre respectul cu care acestea din urmă înţeleg să îşi trateze alegătorii", caracterizează Institutului pentru Politici Publice activitatea senatorilor, referindu-se la CV Tudor care are o prezenţă de 2,1% la vot şi la Mircea Geoană care a vot legile care au trecut de Parlament în proporţie de 4,4%.

Nici Vasile Blaga (9,2% prezent), Cristian Diaconescu (12,7%), Adrian Păunescu (17,6%), Vasile Dîncu (22,2%) nu şi-au dat foarte mult silinţa să ajungă la voturile din Parlament.

În acest clasament se regăsesc şi alte exemple de politicieni intens mediatizaţi, însă nu în legătură cu activitatea lor în parlament, ci cu afaceri, sport, cum este Gheorghe Copos.

Un calcul simplu, realizat de IPP, arată că peste 10% dintre actualii senatori au participat la mai puţin de un sfert din voturile exprimate în plen în ultimii 2 ani. Partidele cu cei mai mulţi absenţi de la lucrări sunt în ordine: PSD, cu 11 senatori, PNL cu 6, PRM şi PC cu 4, respectiv PD-L şi UDMR cu câte 2 senatori înregistrând o prezenţă scăzută în această legislatură.

Rezultatul: tergiversarea unor legi importante

Lipsa cvorumului, datorată absenteismului masiv al unora dintre parlamentari, face ca în prea multe momente procesul legislativ - atât la Senat, cât şi la Cameră - să fie tergiversat nejustificat. Astfel, Parlamentul încheie această legislatură cu numeroase restanţe în domenii importante rămase nelegiferate - cum este cazul legilor privind siguranţa naţională sau al legii lustraţiei - pe care le vor lăsa probabil moştenire viitorului Parlament. Şi acesteanu sunt singurele consecinţe ale absenteismului care pare a fi devenit o boală cronică în Parlamentul României.

Credeţi că parlamentarii din legislatura 2004-2008 şi-au îndeplinit cu seriozitate atribuţiile ce le-au revenit pe parcursul mandatului în calitate de reprezentanţi aleşi ai românilor?

Cea mai slabă prezenţă la vot - Camera Deputaţilor:

1. Crin Antonescu (PNL) - 511 voturi (15,6%) 2. Gabriel Oprea (PSD) - 526 voturi (16%) 3. Viorel Hrebenciuc (PSD) - 556 voturi (17%)

Cea mai slabă prezenţă la vot - Senat:

1. Corneliu Vadim Tudor (PRM) - 70 voturi (2,1%) 2. Mircea Geoană (PSD) - 446 voturi (4,4%) 3. Aristide Roibu (PSD) - 291 voturi (8,8%)

Cea mai slabă prezenţă la vot, clasamentul pe partide 

Camera Deputaţilor:

1. Grupul independenţilor - 48,6% 2. Grupul minorităţilor - 48,9% 3. PC - 53% 4. PRM - 55,7% 5. PSD - 58% 6. PD-L - 63,1% 7. PNL - 65,5% 8. UDMR - 71,3%

Senat:

1. Grupul independenţilor - 52,3% 2. PC - 46,5% 3. PSD - 46,6% 4. PRM - 47,5% 5. PNL - 57,4% 6. UDMR - 57,5% 7. PD-L - 61,4%

Cei mai ineficienţi senatori (iniţiative legislative transformate în legi):

1. Corneliu Vadim Tudor (PRM) - 0% 2. Viorica Moisuc (PRM) - 0% 3. Ilie Ilaşcu (PRM) - 1,4%

Cei mai ineficienţi deputaţi: 1. Dan Zamfirescu (PRM) - 1,6% 2. Dumitru Avram (PRM) - 2,3% 3. Ioan Aurel Rus (PRM) - 3,1%   CITIŢI ŞI:

Adversari de carton pentru greii partidelor politice

Harta duelului vedetelor

Ne puteți urmări și pe Google News