Nu au lăsat „tradiția” să moară. Moravița, vama în care șeful Poliției de Frontieră conducea și o rețea infracțională
- Georgeta Petrovici
- 1 iunie 2016, 00:00
Frontiera de vest a țării a fost luată, din nou, cu asalt. Nu de turiști, ci de mascați. Polițiști și vameși sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat. Procurorii DIICOT susțin că aceștia primeau mită în fiecare zi, pe care o împărțeau la sfârșitul turelor
În urmă cu cinci ani, 140 de polițiști de frontieră, vameși și contrabandiști au fost luați cu elicopterele din vama Moravița și aduși la București, în cea mai amplă anchetă din partea de vest a țării. Acuzațiile: luare și dare de mită, numită în limbajul lor codificat, „tradiția”. Ieri, 60 de „urmași” de-ai lor au fost săltați de mascați, pentru că n-au lăsat „tradiția” să moară, dimpotrivă. Potrivit procurorilor DIICOT, aceștia favorizau în continuare contrabanda cu țigări și alte produse accizabile, droguri și arme, lăsau să treacă urmăriții și migranții. În plus, ar fi pus la punct o rețea care trafica ceasuri de lux. Anchetatorii susțin că „aceștia acceptau mită oricât, chiar și 1 dolar sau 2 euro, numai ca să nu fi prestat gratis”. Banii erau colectați de agenți, adunați de șefii ierarhici superiori, iar la finalul turelor, împărțiți. În cazul în care erau agenți noi care nu doreau să participe erau mutați „disciplinar” de șefi pe fâșia verde.
„Afacerea Rolex”
Cei care conduceau gruparea, susțin procurorii DIICOT, erau chiar șefii PTF Moravița, comisarul-șef Gabriel Furcea și șeful de tură Adi Cristian Sturza Deak. Dacă primul pare sărac (are un apartament de 68 mp și o mașină din 1996), al doilea are trecute în declarația de avere trei terenuri agricole și unul intravilan (pe numele soției), o vilă lângă Timișoara (557 mp), un Volvo și un Volkswagen.
Pentru că „tradiția” pentru țigări li se părea cam mică, cei doi ar fi pus la punct afacerea cu ceasuri de lux. Cumpărau prin „săgeți” Rolex- uri din Serbia, cereau restituirea TVA și trimiteau agenți de la Poliția de Frontieră să le preia la intrarea pe teritoriul României, unde, în mod normal, ar fi trebuit declarate și plătite taxele vamale. Ulterior, Rolexurile ajungeau pe piaţa neagră din Germania. Anchetatorii arată că prejudiciul adus bugetului prin neplata taxelor se ridică, numai în acest caz, la peste 800.000 lei.
Nicio zi fără „tradiție”
„Polițiștii de frontieră implementaseră modalități prin care se realiza trecerea prin PTF Moravița a diferitor bunuri și mărfuri (nu doar țigări de contrabandă), precum și tarife fixe ce trebuiau plătite”, arată procurorii. Șeful DIICOT Timișoara, Alex Florența, a declarat că s-a permis, contra unor șpăgi, inclusiv intrarea în țară a unor migranți cu documente false sau ieșirea din România a unor infractori dați în urmărire generală.
Ce s-a ales de polițiștii duși cu elicopterul la audieri
Cea mai amplă acțiune anticorupție la frontiera de vest a avut loc în 2011, când 140 de polițiști de frontieră, vameși, polițiști, funcționari publici și contrabandiști au fost duși la audieri cu elicoptere militare, la București. Aproape toți sunt liberi, majoritatea primind sentințe definitive, cu suspendare, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Doar 17 au ajuns după gratii, cu pedepse între 2 și 4 ani, iar 3 au fost achitați. Printre aceștia e și un polițist de frontieră care continuă să lucreze în cadrul Inspectoratului.