Linii de evoluție pentru integritatea teritorială a României și Rusiei

Linii de evoluție pentru integritatea teritorială a României și Rusiei

Societatea modernă bazată pe consum și vot politically correct a uitat în mod evident realitatea istorică. Teritoriile pentru care astăzi lupta Federația Rusă sunt teritorii care din punct de vedere istoric aparțin Rusiei, pentru care au murit sute de mii de oameni în războaiele ruso-turce. Din acest punct de vedere prevăd un viitor clar, indiferent de ce ar susține pretinșii lideri politici din Europa: Rusia și România vor avea granița comună în câteva zeci de ani.

Este absurd sa faci predicții pe baza de principii eronate acceptate de turma de lideri politici: o minte care dorește să privească în viitor nu va lua in considerare decât realitatea obiectiva. Majoritatea locuitorilor din teritoriile anexate de Rusia aparțin grupului lingvistic si etnic al rușilor europeni. Aceasta este o consecință naturală a faptului că în acea regiune rușii au trăit de-a lungul secolelor. A auzit vreun lider european de Rusia Kieveană și originile rușilor europeni? Cei care nu cunosc istoria sunt condamnați să o repete.

Liderii europeni trebuie să vină cu idei noi care să atenueze disensiunile dintre popoare. Pentru umanitate nu există niciun viitor dacă suntem incapabil să integrăm întregi grupuri sociale.

Europenii au greșit întârziind aderarea Ucrainei în cadrul Uniunii Europene. Lipsa de viziune duce la rezultate nefaste pentru europeni (atat occidentali cat și estici, incluzând rușii). Europenii occidentali puteau sa propună soluții prin care în urma unor reforme raționale și rezonabile atat Ucraina cât și Rusia sa evolueze în cadrul unor linii politice care să permită integrarea în UE. Totuși după destrămarea URSS-ului grupul occidental a preferat să permită oligarhilor ruși să devină tot mai influenți în Federația Rusă în detrimentul clasei de mijloc. Erorile sunt recurente în istorie, neincluderea unui grup de valoare într-o entitate economică și politică că UE permite conturarea unui adversar redutabil.

Realitățile istorice, economice, etnice și lingvistice trebuie sa fie cele care ghidează formarea și evoluția statelor și grupurilor de state moderne. Exista legi și principii de viață și de moarte care guvernează grupurile sociale (națiuni și state multietnice). Neînțelegerile între popoare diferite (motivate de către demagogi care doresc puterea cu orice preț) duc la rezultate dezastruoase de obicei.

Românii și moldovenii din Republica Moldova doresc în majoritate integrarea într-o Românie care sa respecte granițele lingvistice și etnice (dictate de istorie și starea de lucruri a prezentului). În mod similar rușii din Ucraina (majoritari în est) doresc integrarea în Federația Rusă. În ambele cazuri contiguitatea justifica eforturile de reunificare (spre deosebire de situația enclavelor etnice, în care se respecta atat drepturile minorităților cât și ale majorității, iar de pretențiile de autonomie sunt ilegale). Fostul ambasador american Hans Klemm a sustinut ca România și Moldova au istorii distincte deci nu se poate pune problema unificării. Basarabia a fost separată de România prin Pactul Ribbentrop-Molotov, ținând cont de importanța strategică a României pentru NATO și Statele Unite nici nu se poate pune problema acceptarii tacite a unor afirmații nefondate istoric. Pentru români este inacceptabil să permită unor incapabili (români și străini) să dicteze politică regională neglijând istoria noastră. Lipsa de tact în domeniu trebuie pedepsită fără cruțare: este nevoie de lideri puternici în Balcani pentru a-i face pe străini să ne înțeleagă suferințele istorice prin care am trecut pentru a ne continuat existența, principiile și viziunea cu privire la viitor. Naționalismul si competiția economică prost înțeleasă rezultă în catastrofe politice.

Cel mai probabil în zeci de ani România va include Republica Moldova după unificare. Integrarea în cadrul Uniunii Europene a Moldovei și trecerea timpului va duce la rezultate favorabile pentru români. Unificarea poate fi realizata printr-un program economic care are ca scop realizarea acestui tel: lipsa forței politice și economice indica lipsa voinței liderilor din ambele țări. Politica propagandistică a Rusiei în regiune trebuie respinsă abil și fără vreo concesie cu privire la adevărurile istorice: strămutarea stalinistă a populațiilor și exploatarea moldovenilor nu vor fi niciodată uitate. Este nepermis pentru români sa îi lase pe locuitorii de peste Prut expuși în fața unei Rusii cu tendințe expansive așa cum i-au părăsit după pactul Ribbentrop-Molotov. Indiferența este un scut slab, pasivitatea duce la infrangere. Lipsa noastră de inițiativă ar permite occidentalilor și rușilor să ne dicteze viitorul prin negocieri. Numai acțiunile concrete în favoarea noastră ne vor permite sa realizăm exclusiv voința noastra națională.

Îmi doresc sa trăim cu toții într-o societate globală mai deschisă către colaborare multietnică, într-o Uniune Europeană în care vom include și populațiile de origine slavă din Est. Mai presus de apartenența la stat ca entitate politică și economică suntem parte a umanității. Numai o Uniune Europeană extinsă poate avea forța economică, politică și militară care să ne confere o poziție dominantă la nivel planetar. Care vor fi liderii cu mâna de fier care vor ghida națiunile într-o direcție în care sa existe pentru noi un viitor?