Dosarul Caracal. Șeful Poliției Caracal și alți trei polițiști au fost trimiși în judecată
- Andreea Vlad
- 7 august 2023, 20:24
Curtea de Apel Craiova a dispus trimiterea în judecată în cazul șefului Poliției Caracal și a încă trei polițiști, sub acuzația de abuz în serviciu.
Şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei poliţişti au fost trimişi în judecată de către procurorii Curții de Apel Craiova, sub acuzaţia de abuz în serviciu pentru modul în care au intervenit după dispariţia Alexandrei Măceşanu.
Lipsa de profesionalism a redus șansele de salvare a Alexandrei Măceșanu
Patru polițiști, inclusiv comandantul Poliţiei Caracal, care a condus operaţiunile din august 2019, au fost trimiși în judecată în cazul în care Alexandra Măceşanu a fost răpită, violată şi ucisă de Gheorghe Dincă: „Dacă ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare (...) ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei”, arată instanța. În schimb, modul în care au acţionat a dus la o întârziere de 14 ore.
Lipsa de coordonare reală a îngreunat mult operațiunea de salvare, mai arată procurorii Curții de Apel Craiova. „Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv”.
Potrivit procurorilor, prin neîndeplinirea acestor obligaţii, inculpatul a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr.360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.
Erori în lanț în gestionarea cazului
Conform sursei citate, în noaptea de 24/25.07.2019, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei, nu a raportat şefului ierarhic evenimentul. De asemenea, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie aflaţi în subordinea sa au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat către ofiţerul de serviciu.
S-au încălcat astfel o serie de dispoziţii din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române și Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului. Prin urmare s-a tergiversat identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă, a mai afirmat instanța.
Procurorii anunţă. de asemenea, că s-a dispus clasarea dosarului faţă de procurorul care a coordonat activităţile, după deschiderea dosarului penal, dar şi faţă de operatorul 112. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.
În luna mai a acestui an, Gheorghe Dincă a fost condamnat, de aceeași instanță, la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu. Decizia instanţei este definitivă.