Noutăţi de la Festivalul Internaţional "George Enescu"

Noutăţi de la Festivalul Internaţional "George Enescu"

În premieră, la Festivalul "George Enescu", toate cele 5 simfonii ale compozitorului se vor afla pe agendă evenimentului.

Festivalul Internaţional "George Enescu" a început aseară cu Simfonia nr.1 în Mi b Major, op.13 a lui Enescu şi Simfonia nr. 10, op. 93 în mi minor a lui Şostakovici.

În cele 25 de zile de festival urmează zeci de concerte şi spectacole în cadrul festivalului. Concertul a început aproape de ora 20.00 şi a fost deschis de directorul festivalului, Ioan Holender, urmat pe scenă, în faţa unei săli pline a Palatului, de Andrei Pleşu şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

"Sunt bucuros că şi în aceste timpuri de criză totuşi spiritualitatea, arta si cultura sunt appreciate în continuare de aceia care au puterea să decidă asupra ţinerii unui asemenea festival care aş dori să fie un semnal împotriva obişnuitului demers actual în care ceea ce pare este mai important faţă de ceea ce este", a spus Ioan Holender în timpul conferinţei de presă de ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Festivalul se desfăşoară simultan în mai multe oraşe din ţară

Tot el a deschis o problemă foarte mare a festivalului care a ajuns anul acesta la cea de-a XX-a ediţie. Sala Palatului nu are acustica potrivită unui astfel de concert, iar singura sala de concert eligibilă din Bucureşti, cea a Ateneului, este mult prea mică. Renovarea nu este o soluţie, a mai precizat el. "Sala Palatului nu are cum să aibă o acustică mai bună, are cum să nu mai aibă o acustică atât de rea", a spus directorul artistic al festivalului.

Concertele şi spectacolele se vor desfăşura în Capitală în următoarea lună atât în Sala Palatului, cât şi la Sala Radiodifuziunii, Sala Ateneului Român, Operă sau Piaţa George Enescu din Bucureşti. În acelaşi timp, festivalul se desfăşoară şi la Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu şi alte oraşe din ţară.

Artişti de talie internaţională

Susţinătorii unuia din cele mai importante festivaluri de muzică din România au remarcat şi prezenţa la Bucureşti a unor artişti de talie internaţională, iar motivul pentru care interpreţi români cunoscuţi ca Angela Gheorghiu nu vor urca pe scenă în timpul festivalului a fost clarificat tot de către Holender care a menţionat că nu va plăti niciodată unor artişti preţuri mai mari decât cele ale pieţei. Pe lângă prezenţa unora dintre cei mai cunoscuţi şi mai bine cotaţi dirijori cu orchestrele lor, alte noutăţi ale festivalului sunt prezentarea, în premieră, a celor cinci simfonii ale lui Enescu în timpul festivalului, precum şi noua producţie cu opera Oedipe pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Pentru mai multe informaţii despre Festivalul George Enescu accesaţi site-ul evenimentului AICI