Evenimentul Zilei > Social > Noul val de restricții a început deja. Polițiștii dau amenzi în stânga și dreapta
Noul val de restricții a început deja. Polițiștii dau amenzi în stânga și dreapta

Noul val de restricții a început deja. Polițiștii dau amenzi în stânga și dreapta

Acțiunile mai dure de combatere a pandemiei, desfășurate la nivel național, au intrat deja în vigoare, chiar mai devreme decât iminentele noi restricții.

La nivel național, se desfășoară acțiuni de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19, a anunțat IGPR, potrivit Antena 3. Polițiștii fac apel la respectarea regulilor sanitare, însă pare mai degrabă un exercițiu de imagine. Forțele de ordine nu ezită să dea amenzi cu duiumul, în vreme ce spun că, teoretic, nu se urmărește amendarea și sancționarea persoanelor, ci responsabilizarea populației.

Efectivele de poliție și jandarmerie au fost suplimentate. Acționează în cele mai tranzitate zone

Efectivele de poliție și jandarmerie au fost suplimentate și acționează în cele mai tranzitate zone. Efectul anunțat al acestor măsuri este dublu: atât pentru fluența traficului, cât și pentru depistarea persoanelor care încalcă prevederile legal3e. Scopul acțiunilor nu este însă acela de a sancționa, ci de a responsabiliza cetățenii și de a preveni răspândirea virusului COVID 19, precizează Inspectoratul General al Poliției Române

Instituția face apel la cetățeni să respecte normele sanitare în vigoare și restricțiile de circulație, în vederea combaterii pandemiei. „Facem un apel la toți oamenii de a respecta câteva reguli, care să ne ajute să ne protejăm, atât pe noi, cât și pe familiile noastre și pe cei apropiați: Să purtăm masca de protecție! Să păstrăm distanța fizică! Să ne dezinfectăm mâinile ori de câte ori este nevoie! Cu toții ne dorim să ne întoarcem la viața de dinaintea pandemiei”, se precizează într-un comunicat.

Noi restricții în România începând de duminică

Începând de duminică, 28 martie, vor intra în vigoare noile restricții, adoptate în ședința CNSU. Astfel, în localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori, carantina de noapte va începe de la ora 20.00. Activitatea operatorilor economici se va încheia la orele 18.00, în zilele de vineri, sâmbără și duminică. Totodată, este necesară declarația pe propria răspundere, care poate fi descărcată de aici.

În localitățile în care rata de infectare depășește 7.5 la mia de locuitori, circulația persoanelor va fi restricționată începând cu ora 20.00, iar activitatea operatorilor economici începând cu ora 18.00, în fiecare zi a săptămânii.

Reducerea intervalului orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, este până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori, anunță oficialii.

Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

Ce restricții vor fi în perioada sărbătorilor pascale

În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18:00-22:00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Citește și MAI a depășit planul la amenzi. Pandemia îi lasă lefteri pe cei care nu respectă restricțiile