Noul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, a depus jurământul în camera de consiliu

Noul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, a depus jurământul în camera de consiliu

Lia Olguța Vasilescu, primarul ales al Municipiului Craiova, a depus vineri, 13 noiembrie, jurământul în faţa unui judecător delegat, în camera de consiliu.

Primarul în funcţie al Craiovei, Mihail Genoiu, convocase o şedinţă de îndată a Consiliului Local (CL) pentru vineri, la ora 10,00, însă aceasta nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum, întrucât au lipsit consilierii PNL şi USR PLUS, care deţin majoritatea.

"După cum a anunţat deja doamna secretar Nicoleta Miulescu (secretarul general al Primăriei Craiova - n.r.), de astăzi sunt primarul în exerciţiu al Craiovei, după ce de dimineaţă am depus jurământul în faţa unui judecător desemnat. Deci toată şarada aceasta că ţinem şedinţe, nu venim la şedinţe, convocăm şedinţe şi toate lucrurile astea care s-au întâmplat în ultima perioadă cu scopul vădit de-a mă împiedica să depun jurământul, de-a prelua prerogativele de primar, trebuie să înceteze. După această şedinţă, care nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, voi invita liderii celor două partide care au absentat astăzi, pentru a ne pune de acord asupra datei următoarei şedinţe", a spus Olguţa Vasilescu.

,,Ședința este nelegală"

Potrivit Olguţei Vasilescu, convocarea unei şedinţe extraordinare a CL Craiova pentru 16 noiembrie făcută de consilierii PNL şi USR-PLUS "este nelegală".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din păcate, pentru ei, convocarea care s-a făcut de către grupurile de consilieri PNL şi USR este nelegală. Au respectat, într-adevăr, zilele pentru convocarea unei şedinţe extraordinare, dar au uitat să puncteze că mai trebuie o zi pentru comunicare, pentru secretarul Primăriei. Practic, această convocare pe care au făcut-o ar fi însemnat ca şedinţa să aibă loc marţi şi nu luni, aşa cum au anunţat deja. Dacă vor dori neapărat să fie luni această şedinţă de consiliu nu avem nimic împotrivă, numai că va trebui să o convocăm de îndată. Dacă vor dori să fie tot o şedinţă extraordinară, probabil că data legală va fi vineri. Până nu am o discuţie cu liderii celor două partide din CL Craiova, CL e blocat, nu voi lua o decizie", a mai spus Olguţa Vasilescu.

Consilierii PNL și USR PLUS nu au participat

Consilierii PNL şi USR PLUS în CL Craiova nu au participat la şedinţa de îndată, de vineri, convocată de primarul în funcţie pentru depunerea jurământului de către primarul ales al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şedinţă convocată după ce un număr de 11 consilieri locali de la PNL-USR-PLUS au solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare pentru data de 16 noiembrie. "A trecut o lună şi jumătate de la alegerile locale, consilierii au depus jurământul, supleanţii au fost şi ei validaţi de judecătorie, ca urmare Craiova are un Consiliu Local legal constituit, însă primarul PSD nu a convocat încă o şedinţă de consiliu. Suntem cu toţii într-o perioadă încărcată şi dificilă în care este esenţială funcţionarea Consiliului Local şi, înţelegând votul şi dorinţa cetăţenilor, începerea activităţii nu mai poate fi amânată. Consilierii locali USR-PLUS şi PNL, reprezentând majoritatea consilierilor locali ai municipiului Craiova, convoacă o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru 16 noiembrie, ora 10,00, cu o ordine de zi care acoperă punctele necesare pentru a porni munca în noul Consiliu Local", se preciza în comunicatul remis de consilierii PNL şi USR-PLUS.

"Convocarea şedinţei Consiliului Local nu se putea face înainte de rămânerea definitivă a încheierii de validare a mandatelor consilierilor local supleanţi de către Judecătoria Craiova", au precizat reprezentanţii Primăriei Craiova.

De ce nu a depus jurământul mai devreme?

Primarul ales al Craiovei, Olguţa Vasilescu, nu a putut depune jurământul până acum, întrucât validarea mandatului său a fost contestată în instanţă de Petru Becheru, pe motiv că "majoritatea absolută a craiovenilor nu o vor primar, în condiţiile în care peste 65% din voturile valabil exprimate au fost în favoarea altor candidaţi". Tribunalul Dolj a respins, pe 4 noiembrie, apelul lui Petru Becheru prin care acesta a contestat validarea mandatului de primar al Olguţei Vasilescu, în contradictoriu cu Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 1 Craiova. Tribunalul Dolj a considerat apelul ca fiind neîntemeiat, iar decizia este definitivă.

Potrivit legii, primarul depune jurământul "în prima şedinţă privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în faţa judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima şedinţă privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor. Primarul care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept".

Foto: playtech.ro