Valeriu Tabară, contestat de ecologişti: ''Nu cultivăm organisme modificate genetic din mizeria unora''

Valeriu Tabară, contestat de ecologişti: ''Nu cultivăm organisme modificate genetic din mizeria unora''

Numirea lui Valeriu Tabără în fruntea Ministerului Agriculturii a stârnit reacţia negativă a unui număr de 73 de ONG-uri din România, care se tem că noul ministru va susţine cultivarea organismelor modificate genetice.

Aceasta, deoarece Valeriu Tabără are strânse legături contractuale cu compania Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic (OMG) din lume, notează Green Report.

''România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea OMG, în care Valeriu Tabără a jucat un rol esențial prin lobby-ul  pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie. Valeriu Tabără nu face un secret din conflictul de interes în care se regăsește. Conform ultimelor sale declarații  pe această tema, domnia sa păstrează legătura cu compania Monsanto. Astfel, obiectivitatea și profesionalismul domnului Tabără sunt compromise, acesta neputând să își exercite eficient și în interes public, funcția de Ministru al Agriculturii. Prin urmare, cele 73 de ONG-uri semnatare ale acestui document, cer destituirea domnului Valeriu Tabără'', se arată în documentul citat.

Ecologiştii susţin că organismele modificate genetic alterează definitiv mediul şi contribuie la distrugerea ecosistemului. De exemplu, porumbul modificat genetic MON810, singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România, toxine ce atacă viermele sfredelitor, un dăunător care nu creează probleme agriculturilor români.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Am lucrat cu firma Monsanto. Nu  este un secret și nimic ilegal. Aş colabora cu orice firmă și sunt deschis la tot ce este legal. La noi nu se cultivă plante modificate genetic, nu  pentru că au oamenii o reținere, nu asta este problema,  nu se cultivă pentru că , până acum, nu s-a pus problema agențiilor patogeni, care creează probleme: cum ar fi dăunătorii. Porumbul modificat genetic protejează împotriva atacurilor de dăunători, în mod natural. Nu mai trebuie date pesticide'', a declarat pentru EVZ  Valeriu Tabără.

Acesta a adăugat că, în ceea ce privește cartoful genetic, România a avut obținută autorizația de producție, dar ''din mizeria unora'' nu s-a cultivat.

''S-a blocat cercetarea, se puteau obține venituri mari. Ce pot să vă spun este că vom consulta toți oamenii de știință de pe domeniu, vom asculta toate argumentele și, abia apoi  după aceea vom decide'', a precizat  noul ministru al Agriculturii.