Noul front împotriva talibanilor: şcolile de deradicalizare din Pakistan

Noul front împotriva talibanilor: şcolile de deradicalizare din Pakistan

Imediat după reluarea controlului spre sfârşitul lui 2009 asupra Văii Swat, unde talibanii au făcut legea timp de mai bine de doi ani, autorităţile pakistaneze s-au confruntat cu o altă realitate potrivnică – o populaţie locală care credea cu tărie că nu poţi fi un musulman bun dacă nu ucizi măcar un "necredincios", rezultatul îndoctrinării fundamentaliştilor islamici. Aşa au luat naştere, în urmă cu un an, şcolile de deradicalizare din regiune.

Faiz Ali Khan citeşte dintr-un caiet poeziile pe care el însuşi le-a compus. Bărbatul de 40 de ani, cu barba căruntă şi acoperământul capului tradiţional paştun, recită celorlaţi un poem despre răsăritul de soare şi pace. Spre deosebire de ceilalţi "elevi", Khan este un pakistanez educat, licenţiat în drept, dezvăluie maiorul Waqas Akbar, ofiţerul care conduce şcoala de deradicalizare din localitatea Gulibagh. Centrul, care poartă un nume sugestiv, Rastoon, adică "locul spre calea cea dreaptă", este din cele patru deschise de armata pakistaneză în Valea Swat. Mai există o altă şcoală pentru bărbaţi, una pentru femeie şi o alta pentru adolescenţi.

Într-o altă cameră un ofiţer le arată cursanţilor cum se scrie un text pe calculator şi cum poate fi salvat. Alături, localnicii învaţă despre circuite electrice. Comunicarea se desfăşoară însă greoi, deoarece ofiţerii vorbesc urdu, pe când localnicii vorbesc paştuna.

Împreună cu o echipă de psihologi, ofiţerii armatei pakistaneze au petrecut luni de zile încercând să afle dacă şi cum pot fi deradicalizaţi talibanii şi adepţii lor. Au consultat programe similare aplicate în Arabia Saudită şi Yemen, le-au cercetat pe cele din Danemarca şi Marea Britanie prin care au trecut membrii grupărilor de extremă dreapta şi, nu în ultimul rând, s-au documentat despre cum germanii care i-au sprijinit pe nazişti în timpul celui de-al Treilea Reich au devenit apoi susţinători ai valorilor democratice.

"Desfăşurăm interviuri cu fiecare în parte, şase în decurs de 12 săptămâni, fiecare întâlnire în parte derulându-se cinci-şase ore", a explicat Farrukh Akhtar, psiholog în armata pakistaneză, citat de publicaţia germană Der Spiegel. Astfel, se încearcă să se afle dacă "elevii" au fost talibani activi sau doar victime ale ideologiei. După această evaluare complexă, urmează cursul de deradicalizare de trei luni de zile. "Scopul este îndepărtarea gândurilor radicale", afirmă maiorul Waqas.

Jihad cu pixul şi hârtia

Un loc important în cadrul cursului este instrucţia religioasă. "În orice religie, există diferite mijloace de a interpreta anumite învăţături. Noi vrem să fim însă categorici în anumite cazuri", a adăugat maiorul. "Jihadul", de exemplu, poate fi luptat şi cu pixul şi hârtia în loc de arme de foc, a explicat ofiţerul.

Un cleric le explică bărbaţilor cu bărbi lungi şi stufoase care sunt calităţile unui bun musulman. "Un musulman devotat îşi respectă semenii. Un musulman devotat nu profită de religie pentru a-şi exercita puterea", enumeră acesta. Cursanţii dau din cap afirmativ după fiecare propoziţie.

Printre localnici se află şi mulţi care au fost arestaţi de armata pakistaneză pentru sprijin acordat talibanilor. Toţi au acceptat să urmeze cursul de deradicalizare. După ce îl termină, sunt vizitaţi periodic de ofiţeri care vor să afle cum decurge reintegrarea socială a foştilor colaboratori ai talibanilor.

Succesul armatei în Valea Swat este pus însă în umbră de acuzaţiile de încălcare gravă a drepturilor omului lansate împotriva soldaţilor pakistanezi. Unii localnici vorbesc de acte de răzbunare împotriva foştilor talibani care merg până la izgonirea din regiune a familiilor acestora, femei şi copii, şi distrugerea locuinţelor acestora. Numeroase înregistrări video stau mărturie în acest sens. Peste 200 de simpatizanţi ai talibanilor au fost ucişi de armata anul trecut, potrivit unei organizaţii pakistaneze pentru apărarea drepturilor omului. Armata recunoaşte că astfel de situaţii sunt reale, dar dă asigurări că fiecare caz în parte este anchetat minuţios. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/fBJDEdXSxcU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News