NOUL COD RUTIER. LISA BOLILOR și AFECȚIUNILOR care nu-ți permit să conduci

NOUL COD RUTIER. LISA BOLILOR și AFECȚIUNILOR care nu-ți permit să conduci

Conform noului cod rutier, legea îți interzice să conduci dacă suferi de anumite boli sau afecțiuni de sănătate care pot pune în pericol viața șoferului și a celorlalți participanți la trafic.

Poliția te-ar putea lăsa fără permis de conducere dacă suferi de anumite boli care-ți afectează capacitatea de a conduce, informează playtech.ro.

Prin lege, medicii de familie sunt obligați să-și trimită periodic pacienții șoferi la consultații de specialitate. Acestea consulatați trebuie să fie mai dese după ce șoferul înaintează în vârstă. Desigur, vârsta nu e o condiție. Sunt și foarte mulți tineri șoferi care suferă de boli cu potențial de risc în șoferie.

Principalele persoane vizate sunt șoferii cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale, diabet, precum și cei care iau medicamente sedative. Dacă bolile sunt într-o stare avansată, aceștia nu mai au voie să conducă.  La aceste afecțiuni se adaugă afecțiunile de vedere, care slăbesc acuitatea vizuală. Dacă nu mai apreciezi corect distanțele, dacă nu mai vezi prea bine la distanță, nu mai distingi culorile și nici nu te descurci pe timp de noapte la drum, în mod cert trebuie să predai permisul de conducere la poliție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă n-o faci, autoritățile or să te depisteze la un moment dat, pentru că medicii sunt obligați să-ți precizeze în dosar de ce boli/afecțiuni suferi și sunt amendați sau pot risca pedepse mai aspre dacă nu se supun legii. Mulți medici cad la învoială cu pacienții să nu le treacă în scris astfel de afecțiuni cu potențial de risc, dar e ilegal și o fac pe proprie răspundere. Odată ce ai primit biletul de trimitere la consultație de specialitate, ai la dispoziție doar trei zile să te prezinți la cabinetul medical respectiv. La rândul lor, medicii au la dispoziție o zi să raporteze poliției rezultatul examinării (apt sau nu pentru condus). Dacă tu nu te duci la consultație într-o lună, riști să fii raportat de medicul de familie și ți se suspendă permisul imediat. Deci, oricum ai da-o, tot rămâi pieton" au scris jurnaliștii de la playtech.ro. „În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate", se specifică în textul de lege.

În România, trei zile s-ar putea să nu fie suficiente deoarece sistemul de sănătate se mișcă destul de greu în țara nostră. Programările și consultațiile nu se fac de pe o zi pe alta. Uneori durează și o săptămână. O bună comunicare cu medicul de familie este esențială în acest caz.