Noul Cod fiscal, adoptat cu acordul Puterii și al Opoziției

Noul Cod fiscal, adoptat cu acordul Puterii și al Opoziției

Codul Fiscal va pleca astăzi de la Senat spre Camera Deputaților, în forma agreată de partidele parlamentare

Cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe Codul fiscal intră astăzi în dezbaterea Senatului, prima Cameră sesizată. După mai bine de o lună de scandal politic, Codul fiscal va fi votat, din nou, urmând ca decizia finală să o ia Camera Deputaților, miercuri.

Potrivit surselor EVZ, PSD, UNPR, ALDE, UDMR și PNL vor vota în favoarea proiectului de lege, însă cu amendamentele discutate și agreate inclusiv de președintele Klaus Iohannis. „Angajamentul nostru este unul ferm, odată ce am semnat acordul politic. Poziția PNL este în favoarea Codului fiscal în forma convenită”, a declarat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. „Așa cum a spus și domnul Gabriel Oprea, vom vota alături de Coaliție. Domnul Eugen Nicolicea a şi semnat acel acord privind măsurile Codului fiscal”, a declarat, pentru EVZ, deputatul UNPR Ion Răducanu. Reprezentanții UDMR și ALDE sprijină Codul fiscal, dar ar fi preferat cota TVA de 19%.

Singurii care nu s-au decis cum vor vota sunt parlamentarii PMP. „Vom stabili marți care va fi poziția parlamentarilor partidului. Noi vom propune mai multe amendamente pe care le vom prezenta tot marți. În funcție de cum vor decurge lucrurile, vom stabili dacă vom vota pentru sau împotrivă”, au declarat, pentru EVZ, surse politice din PMP. Partidele parlamentare au ajuns joia trecută, ca urmare a unei discuții tehnice, la un consens pe Codul fiscal, după ce au făcut mai multe modificări față de varianta adoptată de Parlament la începutul verii. „Preşedintele a zis da, cu 20% (...). La fel şi guvernatorul, dar decizia aparține Parlamentului”, declara premierul Victor Ponta, miercuri, după ce se văzuse la Cotroceni cu șeful statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii Coaliției, în ședință

Înainte de votul de astăzi din Senat, liderii Coaliției de guvernare vor avea o ședință, au declarat, pentru EVZ, surse politice. Discuțiile vor fi mai mult pe procedura de vot. „Din punct de vedere juridic, cererea preşedintelui nu este corectă. Aceasta trebuia formulată pe articole, nu la modul general aşa cum a transmis-o Preşedinția”, au declarat, pentru EVZ, surse parlamentare. Potrivit acestora, parlamentarii au mai multe variante la dispoziție: să introducă amendamente în raportul ce va fi întocmit de Comisia de Buget-Finanțe și să aprobe cererea de reexaminare a președintelui, sau să respingă solicitarea şi să o trimită la Cameră, unde să fie găsită o soluție pentru introducerea amendamentelor.

Modificările agreate de reprezentanții partidelor

● Reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016, într-o primă etapă, și, de la 1 ianuarie 2017, la 19%.

● Taxa pe stâlp dispare de la 1 ianuarie 2016, așa cum era prevăzut în proiectul inițial.

● Pe de altă parte, liderii partidelor parlamentare au hotărât să amâne eliminarea supraacizei la carburanți și la alcool cu un an, până la 1 ianuarie 2017.

● Eugen Teodorovici a spus că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcții speciale este de 1 miliard de lei, în timp ce impactul eliminării supraaccizei la carburanți va fi de 2,7 miliarde de lei, fără TVA.

● Celelalte măsuri prevăzute în proiectul de Cod Fiscal s-au păstrat.