Noul Câmp Tactic deschide Cutia Pandorei. Cooperativa judecători-procurori transformă Justiţia în pluton de execuţie
- Sorin Andreiana
- 22 august 2017, 00:00
Noul câmp tactic din Justiţie, materializat prin protocolul semnat de şefi i Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deschide Cutia Pandorei în ceea ce priveşte dosarele de corupţie. Cea mai mare problemă care apare este că, din acest moment, orice condamnat pentru acte de corupţie poate contesta decizia judecătorilor români la CEDO folosind ca argument că nu a avut parte de un proces echitabil, fix protocolul semnat de cei trei. Problema este că despăgubirile în cazul acestor plângeri la CEDO vor fi plătite de statul român, adică de noi. DNA are în lucru mii de dosare de corupţie în acest moment, aşa că se poate ajunge la sume imense de bani pentru despăgubiri.
Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu trei jurişti importanţi pentru a afla care sunt urmările acestui protocol. Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiţiei, ne-a explicat că protocolul aruncă o undă de neîncredere asupra Justiţiei din România. „Orice om care va fi condamnat în dosare de corupţie după semnarea acestui protocol are şanse mari să câştige, printr-o plângere la CEDO, un proces împotriva României demonstrând cu acest act că nu a avut parte de un proces echitabil. În momentul în care vor câştiga, ei vor cere despăgubiri statului român şi aici apare o mare problemă, pentru că despăgubirile nu le vor plăti cei care au dat o sentinţă nedreaptă, ci vor fi achitate din taxele noastre”, ne-a explicat Ingrid Mocanu. Ba mai mult, ea spune că orice om condamnat în urma semnării acestui protocol poate sesiza Comisia Europeană pentru a se declanşa procedura de infrigement împotriva României, care a semnat Tratatul de la Lisabona prin care se garantează independenţa justiţiei.
Un avocat celebru explică cum funcţionează „frăţia” procurori-judecători
Avocatul Ion Panaitescu ne-a dezvăluit două episoade din care reiese cât de grave sunt urmările acestor tipuri de înţelegeri între procurori şi judecători. „La Tribunalul Bucureşti există un judecător pe numele căruia există o plângere că a primit şpagă într-un dosar celebru. Noi putem să îi acordăm prezumţia de nevinovăţie, dar cum credeţi că judecă acel magistrat când, din când în cînd, procurorul DNA îi aduce aminte de plângerea pentru luare de mită? Al doilea exemplu este din dosarul unui fost militar din judeţul Constanţa. Există o interceptare cu acuzatul la dosar despre care se scrie că este făcută de Direcţia de Informaţii a Armatei, el fiind militar. Numai că eu am demonstrat în faţa judecătorului că DIA nu avea cum să facă acea înregistrare, ea fiind făcută de altă instituţie şi demonstrând pe baza deciziei CCR (care declara înregistrările făcute în dosarele DNA de SRI ca fiind neconstituţionale şi pe cale de consecinţă inutilizabile întrun proces – n.r.) că ele trebuie eliminate de la dosar. Ce credeţi că a făcut judecătorul? A ignorat decizia CCR şi a judecat în baza acelor înregistrări ilegale. Aşa funcţionează această Cooperativă între procurori şi judecători. Sigur că oamenii pot merge la CEDO pe baza noului protocol semnat între CSM, ICCJ şi Parchetul General, dar până acolo ei vor face închisoare în baza unor sentinţe care nu au fost date într-o judecată echitabilă.
Trăim vremuri de o gravitate extremă care sunt comparabile cu o perioadă despre care am sperat să fie apusă definitiv în România. Unii ne batem pentru dreptatea oamenilor, dar Cooperativa merge mai departe cu execuţiile după bunul plac”, ne-a explicat Ion Panaitescu.
„Oamenii vor fugi din România să îşi caute protecţia în alte ţări”
Avocata Laura Vicol(foto) spune că, după semnarea acestui protocol, este de aşteptat că unii dintre cei care îşi aşteaptă sentinţele să fugă din ţară pentru a-şi căuta protecţia în alte state. „De ce credeţi că au fugit Ghiţă, Adamescu şi Popoviciu? Au înţeles ce se întâmplă şi că nu vor avea o sentinţă corectă. Să nu ne aşteptăm ca ţările unde sunt acum să îi restituie României. Judecătorii din Europa nu citesc părerile pozitive ale presei despre DNA, ci ei citesc sentinţele şi motivările. Ei judecă dacă extrădează un om în baza unor legi, nu pe baza părerilor exprimate de susţinătorii lui Kovesi. Este de aşteptat ca aceste cazuri să se înmulţească. Oamenii care au bani vor prefera să fugă să îşi caute protecţie în alte ţări, decât să aştepte să fie executaţi aici. DNA va ajunge să execute doar oameni care nu au posibilităţile financiare să se stabilească în altă ţară.
Singura soluţie este adoptarea unei legi a răspunderii magistraţilor, prin care să poate fi traşi la răspundere pentru abuzuri. În acest moment, dacă CEDO stabileşte că un proces nu s-a judecat echitabil în România, magistratul care a dat sentinţa nu este tras în niciun fel la răspundere”, ne-a explicat Laura Vicol.
„Ideea de dreptate a fost alterată”
A apă- rut şi prima reacţie din partea unui judecător referitoare la noul protocol. Judecătoarea Gabriela Baltag (foto), membru al CSM, condamnă parteneriatul semnat între şefa CSM, şefa ÎCCJ şi Procurorul General: „Declaraţia comună semnată de trei reprezentanţi ai sistemului judiciar la jumătatea lunii iulie, despre care am aflat în data de 18 august, fără a da nicio valoare semnificaţiei şi funcţiei apărării, implicarea corpului de avocaţi lipsind cu desăvârşire, reprezintă o alterare evidentă a ideii de dreptate.
Judecătorii nu au voie să se aşeze, în numele adevărului pe care-l înfăptuiesc, la o masă cu procurorul. Justiţia nu poate face statui slujitorilor ei. O declaraţie comună care să vizeze transpunerea directivei referitoare la prezumţia de nevinovăţie era cel mai potrivit demers”.