Noul „butoi cu pulbere” al Europei. Guvernul nu a prevăzut o situație atât de complexă
- Mihaela Dan
- 6 noiembrie 2019, 10:21
Grecia pare a fi un cazan gata de explozie, din cauza numărului mare de migranţi ajunşi pe teritoriul său.
Pentru prima dată după 2016, Grecia a redevenit în acest an principala poartă de intrare în Europa. Din cauza situaţiei critice, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a cerut autorităţilor elene să accelereze proiectul de transfer pe continent a mii de solicitanţi de azil.
Autorităţile elene au lansat operaţiuni de transfer pe continent a mii de solicitanţi de azil din insulele extrem de aglomerate, în ultima lună. Însă, transferurile masive de solicitanţi pe continent a făcut ca societatea elenă să semene cu un cazan gata să explodeze. Reacţiile locuitorilor în diversele oraşe şi localităţi unde sunt repartizate sute de persoane, sunt din ce în ce mai masive şi adeseori violente în tenativa lor de a stopa cazarea în diversele locaţii sau hoteluri.
Situaţia este la fel de tenisonată însă şi în taberele supraaglomerate de migranţi din insulele din Marea Egee. Guvernul venit la putere în luna iulie nu a fost pregătit să facă faţă unei atât de complexe, în condiţiile în care aproape 40 mii de migranţi au sosit în insulele greceşti din Marea Egee în ultimele 4 luni. Ministerele implicate în gestionarea situaţiei au mizat pe colaborarea cu autorităţile locale din teritoriu, care, în marea lor majoritate, au aceeaşi culoare politică, dar, care, însă, în faţa valului de proteste a cetăţenilor care nu doresc relocarea azilanţilor în vecinătatea lor, nu cooperează cu Guvernul, complicând însă şi mai mult situaţia.
În plus, mulţi hotelieri care au acceptat iniţial să-o cazeze pe migranţi, au refuzat ulterior o cooperare cu autorităţile de resort, de teama unor represalii din partea locuitorilor. Guvernul Mitsotakis, însă, declară că este ferm hotărât să aplice riguros noua lege pentru azil, adoptată recent de Parlamentul elen, în timp ce Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi cere statelor europene să deschidă cu prioritate spaţii pentru relocarea lor şi să accelereze procedurile pentru transfer şi unire cu familiile lor pentru copii eligibili, aflaţi în mare pericol, având în vedere că dintre cei 4.800 de minori sosiţi şi înregistraţi în Grecia, 1178 sunt daţi dispăruţi