Evenimentul Zilei > Social > Când și cum va începe noul an școlar. Ce variante a acceptat Iohannis
Când și cum va începe noul an școlar. Ce variante a acceptat Iohannis

Când și cum va începe noul an școlar. Ce variante a acceptat Iohannis

În urma ședinței de la Palatul Cotroceni, care a durat mai puțin de două ore, s-a stabilit când și cum va începe noul an școlar.

Varianta agreată de către politicieni a fost ca școala să înceapă, pe 14 septembrie, în sistem mixt, ceea ce înseamnă că, în zonele unde numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este crescut școala se va desfășura online, iar în zonele unde numărul cazurilor se menține scăzut, cursurile se vor desfășura normal, cu respectarea regulilor de distanțare, scrie antena3.ro.

Reluarea școlii va duce la apariția unor focare de COVID-19, avertizează medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În plus, boala COVID-19 generată de Sars CoV-2 va circula la fel ca gripa, crede medicul Adriana Pistol, şefa Comisiei naționale pentru managementul COVID.

„Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online”, a spus medicul Adrian Pistol, potrivit digi24.ro.

Întrebată dacă elevii vor putea să meargă la şcoală, în situaţia în care vom avea sub 1.000 de cazuri, medicul a răspuns: „E cam mult la 1.000, ar trebui să avem sub 1.000 ca să meargă la școală toți și permanent”.

„Cu două săptămâni înainte poți să-ți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai afectate. Ministerul cu inspectoratele vor putea decide cum se deschide, pe localități. Toată lumea vrea să știe cum, numai că acest cum este așa de variabil.

În 15 septembrie, școala poate începe într-un mod anume, pe baza prognozelor de la acel moment, după care în octombrie să se schimbe, să se întâmple ceva în altă parte și să facă on-line. Există mari șanse ca anul școlar să fie când așa, când așa”, a subliniat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.