Noul An Chinezesc, sărbătorit la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu
- Traian Deleanu
- 25 februarie 2014, 20:40
Reprezentanții tuturor Institutelor Confucius din țară și-au dat întâlnire la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu pentru a participa la evenimentele dedicate Noului An Chinezesc, cel al Calului Verde de Lemn.
Studenți, elevi, cadre didactice sau simpli sibieni au luat parte la evenimentele organizate în Aula Magna a ULBS. Au participat atât oficialități locale, cât și oaspeți din restul țării și chiar și din afara ei. ”Prietenia dintre țările noastre este una istorică. Anul 2014 va marca 65 de ani de relații diplomatice între România și China, ani în care respectul și înțelegerea reciprocă au rezistat în ciuda tuturor vicisitudinilor de pe scena internațională. Relațiile dintre țările noastre sunt un bun exemplu de relații la nivel internațional”, a declarat în fața audienței reprezentantul Ambasadei Chinei la București.
Un an liniștit
”Promotor activ al cooperării și prieteniei româno-chineze”, după cum a fost descris, în centrul evenimentelor a stat Institutul Confucius de la Sibiu, activ implicat în viața comunității locale și regionale. Prof. Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius din Sibiu, este singurul director de astfel de institute care vorbește și limba română. ”Astăzi ne întâlnim aici, e o mare bucurie pentru mine și pentru colegii chinezi. Dimineață, un prieten de-al meu român m-a întrebat dacă îmi este dor de China. Sigur că îmi este dor, dar acesta este al patrulea an chinezesc pe care îl sărbătoresc aici și nu mă simt printre străini, ci mă simt ca acasă. Sărbătorim împreună Anul Calului, un an liniștit, an care aduce mult noroc pentru fiecare”, a povestit Song Shaofeng.
Despre China
Prof univ. dr. ing. Constantin Oprean a participat la evenimentele dedicate noului an chinezesc în dublă calitate: președinte al Senatului ULBS, dar și președinte al Institutului Confucius de la Sibiu. Acesta a prezentat câteva idei despre China, precum și o prezentare succintă a trecutului, prezentului și viitorului acestei țări. ”China este una din puținele țări de pe planeta noastră cu o istorie și o cultură milenară, care a demonstrat lumii întregi ce înseamnă construcție și evoluție de-a lungul timpului. Totul a pornit de la un sistem educațional dezvoltat cu 3.500 de ani în urmă”, a arătat, la începutul prelegerii sale, Constantin Oprean. Dincolo de ceea ce a reprezentat Confucius – considerat cel mai mare înțelept al Chinei -, Oprean a insistat și asupra dezvoltării Chinei după anul proclamării republicii, 1949. ”Având drept armă de preț munca cinstită și eroică, China a început reconstrucția solidă bazată pe reforme de succes. Reforma industrială începută în 1984 a schimbat modelul economic introducând modele de creștere rapidă și deschidere orientată spre piață. În 1993 se identifică o economie de piață socialistă originală. Din 1994 se dezvoltă și economia privată, eliberând forțele de producție și încurajând oamenii să fie mai inovativi și mai competitivi. Toate acesta au dus la revigorarea evidentă a economiei chineze. Dacă în 1978, China ocupa locul 38 în lume din punctul de vedere al rezervelor valutare, în ultimii șapte ani, China ocupă primul loc în lume pe baza acestui criteriu”, a arătat, printre altele, Constantin Oprean. Gheorghe Mihuț, directorul Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Sigismund Toduță” din Deva, este și coordonatorul filialei din Deva a Institutului Confucius din Sibiu. ”Despre China se pot spune câte lucruri extraordinare a realizat. Elevii și profesorii Liceului de Muzică, precum și comunitatea locală, prin noi au făcut cunoștință cu foarte multe lucruri legate de China. Nu în ultimul rând, colegii chinezi care au predat la noi au încercat să cunoască parte din cultura noastră, inclusiv muzicală. Mulțumesc încrederii acordate nouă de Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu și Institutului Confucius, care au făcut ca într-un mic oraș de provincie să crească mai multe flori cu origini din China. Sperăm să dezvoltăm la nivelul județului Hunedoara și alte centre care să ajute la dezvoltarea relațiilor de prietenie româno-chineze. Eu mă simt azi ca într-o familie, vă mulțumesc pentru acest lucru. Sper ca în viitor să facem cât mai multe lucruri bune”.
Prieteni vechi
Evenimentul s-a încadrat, după cum au spus organizatorii, în tradiția dialogului cultural româno-chinez. De aceea, pe agenda evenimentelor au fost incluse și alte prelegeri și prezentări de carte. Iar cum acum doi ani Premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitorului Mo Yan, prof. univ. dr. Luminița Bălan, renumit sinolog și traducător al celui mai recent volum al lui Mo Yan (Baladele usturoiului din paradis), a vorbit despre dimensiunea scriitorului premiat cu Nobel. Luminița Bălan este și președintele Institutului Confucius din București. ”Este o bucurie pentru mine să fiu aici, să fiu alături de domnul director Song, cred că este cel mai vechi prieten al meu din această sală. Ne cunoaștem de mai bine de 30 de ani. Eu studiam la Beijing, pe atunci, iar profesorul Song era îngerul nostru păzitor, el se ocupa de studenții veniți din România. A fost pentru noi și un prieten adevărat, care ne înțelegea cu bune și cu rele, fiind un cunoscător al limbii și culturii române. Când am aflat că a venit la Sibiu pentru a deschide și conduce Institutul Confucius am fost foarte bucuroasă. Dar și tristă în același timp, pentru că nu a venit la București”, a rostit Luminița Bălan. În cadrul evenimentelor a vorbit și conf. univ. dr. Andrei Terian, prelegerea lui având tema ”Wang Kuo-wei și teoriile europene ale poeziei”. ”De unde vine această pasiune a mea pentru literatura și cultura chineză? În primii ani ai Institutului Confucius de la Sibiu am schimbat câteva cuvinte cu domnul profesor Song. Domnia sa mi-a spus câteva cuvinte despre critica chineză, eu l-am «plictisit» de atunci încoace cu George Călinescu”. Conf. dr. Dragoș Varga a prezentat și cartea lui Andrei Bodiu – ”China. Jurnal în doi timpi”. ”Sunt în postura extrem de fericită de a prezenta cartea unui bun prieten, colaborator, mentor din foarte multe puncte de vedere și, de ce nu, model, pentru că am crescut cumva sub îndrumarea domniei sale. Acest volum, este o carte atipică pentru personalitatea lui Andrei Bodiu. În primul rând, deoarece structura fundamentală este a lui Andrei Bodiu este cea de poet, unul din cei remarcabili ai literaturii române. Iar în al doilea rând, pentru că o structură secundă a crescut mai apoi, datorită unei personalități foarte complexe, aceea de organizator. Dar iată că aceste două dimensiuni se întâlnesc în această carte, ce se depărtează de zona ficțiunii”.
Muzică, dans și kung fu
În celebrarea noului an chinezesc s-au implicat și studenții ULBS, dar și elevi sibieni sau din Deva. Elevii școlii ”Regele Ferdinand” au făcut demonstrații de Kung Fu și au cântat în chineză. Din partea Liceului din Deva, elevii au interpretat o serie de melodii specifice Chinei, iar studenții ULBS au urcat pe scenă cu dansuri specifice Tibetului. În foaierul Bibliotecii ULBS a fost organizată o expoziție de carte, iar studenții au organizat un workshop pe teme specifice.